Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Alla är vi superhjältar

Koreografen och regissören Minna Krook har med föreställningar som "Ah hallo bebis" och bearbetningarna av de populära Max-böckerna, specialiserat sig på teater för de allra yngsta. Och det är tydligt att hon lärt känna sin publik.
Tre-, fyra-, femåringarna sitter hänförda på kuddar på golvet under trappen i foajén. "Kolla vad jag kan" tar sin avstamp i nyfikenheten inför allt det som går att lära och fascinationen när en ny färdighet upptäcks. "Kan du det?", "Det kan jag också", hörs från publiken när skådespelarna ställer sig på huvudet eller viftar med öronen.
Och även som vuxen, med lätt värkande ihopknycklade ben där på golvet, sprider sig en värme i hjärtat. Jo, det är faktiskt fantastiskt mycket man kan. Som att knyta skorna, simma, Michael Jackson-moonwalka. I Minna Krooks värld handlar det inte om att utföra något perfekt. Detta är i stället det totala bejakandet, av stort som smått, av det verkliga och det fantiserade. Alla kan vara superhjältar på något sätt.
Som vanligt kombinerar Krook teater med rörelse, dans och musik. De tre skådespelarna krumbuktar sig själva halvt synkroniserat runt på scenen, de plinkar fiol, spelar på våffeljärn och sjunger i stämmor, till P-O Nilssons musik.
"Kolla vad jag kan" är Minna Krooks andra våffelteater-uppsättning på Helsingborgs stadsteater. Och konceptet bjuder på just vad det utlovar. Nygräddade våfflor och en knapp timmes njutning. Det är svårt att inte gilla det här.
Blinkningar till den vuxna publiken finns det gott om. Men Minna Krook står hela tiden på barnens sida. Jo, det är faktiskt konstigt att vuxna förväntar sig att man ska smaka på all mat, fastän den ser jätteäckligt ut.
Våffelteatern är också ett sätt att vänja en ny publik vid teaterformen. Skådespelarna lotsar vänligt och handfast barnen genom föreställningen.
Nu verkar flera av de här tre- och fyraåringarna inte helt främmande för konceptet. Och om det är något man skulle önska så är det att föreställningen får ses av fler, inte bara de barn som har kulturintresserade föräldrar eller mor- och farföräldrar.

Kolla vad jag kan!

Av Minna Krook
Regi: Minna Krook
Medverkande: Christine Brorsson, Thomas Eriksson och Cecilia Borssén.
Helsingborgs Stadsteater
Spelas till 1 december
Gå till toppen