Annons

Annons

Annons

Ängelholm

Ung fotograf satsar på porträtt

Lotta Johansson upptäckte att det inte var ett 9-17 jobb hon ville ha. Istället tog hon steget och startade eget. Sedan drygt ett år tillbaka ägnar hon sin arbetstid åt att fotografera, framför allt porträtt av olika slag.

Text

I en källare på Vaktgatan i Ängelholm har Lotta Johansson sin ateljé. Här trängs rekvisita med fotobakgrunder och bilder som ska till en mässa i Malmö.

– Ursäkta att här är lite rörigt, säger Lotta Johansson.

I augusti i fjol lämnade hon jobbet på Posten och blev egenföretagare på heltid. Hon insåg att det inte var ett 9-17 jobb med en fast lön i månader som hon längtat efter.

– Jag ville våga satsa, säger Lotta och tänkte om hon inte gör det nu när hon varken har huslån eller barn så blir det inte av.

Sagt och gjort, hon lyckades få tag i en lokal där hyran är sponsrad och började arbeta för att få kunder. Och de har hittat henne, mycket tack vare hemsidan och hennes inlägg på Facebook. Där lägger hon upp bilder hon tagit och det räcker med att några vänner delar dessa så sprids informationen.

Annons

Annons

Tidvis har det varit ganska lugnt, men under våren jobbade hon mer än åtta timmar om dagen och alla dagar i veckan. Nu i november har hon många bokningar inför julen. Främst arbetar hon med porträtt på barn i olika åldrar, men det händer att det blir ett och annat bröllop och student. Dessutom tar hon skolfoto under höstterminen.

– Jag gillar spontaniteten hos barn, de är som de är och det blir mer naturliga bilder. Men det är också en utmaning att få bra bilder. Det gäller att vinna förtroendet och göra det rätt så fort, säger Lotta som inte minst lärt sig detta vid skolfotograferingar när hon inte har så mycket tid med varje elev.

Dessutom anlitas hon även av mäklare för att ta bilder till deras marknadsföring av hus som ska säljas. Nu senast har hon fotograferat ett hus på Östergatan i Ängelholm med hjälp av en teknik som kallas sepia för att få bilderna att se äldre ut.

Lotta Johansson är uppvuxen i Ängelholm, men gick på gymnasiet i Helsingborg eftersom hon ville syssla med musik. Men under tiden på det musikestetiska programmet upptäckte hon fotograferandet mer och mer och när hon slutade där var det fotografi som intresserade henne mest.

– Jag gjorde ett projekt om studiefotografering.

Efter gymnasiet höll hon mer eller mindre upp en tid, men för några år sedan blev det hennes stora intresse. Numera har hon byggt på sin grundutbildning från gymnasiet med kurser inom bland annat porträttfotografering.

Annons

– Det är först de senaste åren jag fastnat för fotograferingen, jag är rätt så kreativ, förklarar Lotta sitt yrkesval.

Annons

Hon tycker att det gått över förväntan och ångrar inte att hon valde att starta eget. På kort sikt vill hon utveckla företaget och har så smått börjat leta efter en större lokal. På längre sikt funderar hon på att göra lite olika egna projekt, kanske något som har med välgörenhet att göra.

Lotta Johansson

Ålder: 23 år

Bor: I Ängelholm

Familj: Sambo, mamma, pappa och storasyster.

Intressen: Jag är kulturintresserad överhuvudtaget, musik, se filmer på bio. Umgås med familjen och resor.

Förebilder inom fotovärlden: Mette Ottosson på lokal nivå och lite större nivå, Sally Mann.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan