Nöje

Intervjuerna ger mer i "Värvet"

Det snackas vitt och brett i alla möjliga medier, men givande samtal är fortfarande sällsynta. Under hösten har jag irriterat mig på de trista valen av gäster i SVT:s annars kompetenta "Min sanning". Intervjuprogrammet kan bäst beskrivas som televiserad radio. Ibland verkar kameramännen ha skojat lite med utrustningen bara för att inte somna av tristess.
I januari återkommer "Min sanning" med en tredje säsong. Samhällsjournalisten Petter Ljunggren blir då ny programledare efter Cecilia Bodström. Om redaktionen lyckas skaka fram gäster som inte redan är uttjatade kan kanske något gott komma ut av det.

Kändisfaktorn är alltid hög i SVT:s "Skavlan", som även i kväll pressar in ett par gäster för mycket. Ofta är jag på förhand nyfiken på åtminstone en av de medverkande, men det händer allt mer sällan att någon lättar sitt hjärta för norrmannen – eller säger något oväntat. Trots det ger jag kvällens snack med Fredrik Ljungberg en chans. Samtidigt är jag rätt säker på att mötet med syraangripna Katie Piper kommer beröra mest.
Generellt sett är radio ett bättre forum för djupintervjuer än tv, men även i etern begränsas samtalen av vissa ramar. Därför är det inte så märkligt att Sveriges just nu mest spännande intervjuprogram är en podcast.

Jag har varit pinsamt sen med att hitta till Kristoffer Triumfs hyllade "Värvet" som startade i våras, men den senaste veckan har jag börjat beta av lockande avsnitt.

Att någon på sin fritid intervjuar svenska kändisar i sitt eget hem, gör egentligen att vederbörande står över kritik. Jag ser inte heller någon anledning att kritisera Kristoffer Triumf, utan vill i stället passa på att flagga för varvet.libsyn.com.

Av de "Värvet" som jag hört hittills gillar jag snacket med Johan Rheborg mest. Där fick jag veta flera spännande saker om skådespelaren som inte kände till sedan tidigare. Även den i somras så omtalade intervjun med Annika Lantz, där radioprofilen lättade sitt hjärta, gav mersmak.

Dessutom: Förutom att jag blir underhållen som lyssnare är det lärorikt för mig som journalist att studera Kristoffer Triumfs intervjuteknik. Genom att visa ett genuint intresse för sina gäster och vara en god lyssnare får han gästerna att slappna av och tala ut på ett annat sätt än om de hade bombarderats med skarpa frågor.
Som upplysande journalist är det viktigt att lyfta fram sådant som inte får den uppskattning det förtjänar. Men det händer ibland att jag kapitulerar för folkliga succéer. Som nu. Tredje säsongen av "Solsidan" på TV4 är lysande.
"Sveriges roligaste klipp" heter TV4:s nya familjeunderhållning som ska ledas av Martin Timell. Programmet har premiär våren 2013 – 16 år efter att TV3:s "Låt kameran gå" gick i graven och sju år efter att Youtube drog igång. Piggt? Nej.
Idag ser jag K specialen "Scorsese och Kazan" i SVT2, kl 20–21. Jag har länge gillat "Storstadshamn".
Gå till toppen