Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Drömmen får vingar

Mårten Gås bär Nisse pyssling, alias Nils Holgersson, på sin breda rygg över Sverige. Michael Segerström ger den frihetslängtande fågeln kropp och själ. Selma Lagerlöfs berättelse blir familjemusikal på Helsingborgs stadsteater.

Berättelsens Mårten är en tamgås som slår följe med de vilda, luftburna gässen. (Tamgäss kan inte flyga, men detta är ju en saga.) Michael Segerström var i höst fascistoid fabriksägare i Hans Alfredsons "Den enfaldige mördaren". Det är tvära rollkast.
– Mårten är ingen psykologiskt komplicerad karaktär. Han är naiv och lite korkad, men han vill uppleva äventyret innan han ska slaktas på hösten, säger Michael Segerström.
Föreställningen innehåller hisnande flygturer.
– Jag svävar inte i luften i en sele. Illusionen fixas med projektioner. Det är jag jävligt glad över, för jag har höjdskräck.
Till saken hör att det slutar bra för Mårten också. Han möter kärleken och får en egen flock.
– Ett av föreställningens budskap är att man måste våga, för att hitta frihet och kärlek.
Selma Lagerlöfs mer än 100-åriga geografilektion om Nils Holgersson har omvandlats till en modern musikal för hela familjen. Illbattingen Nils i Västra Vemmenhög är elak mot både djur och människor. Gårdstomten förvandlar honom till en pyssling som i gåskarlens sällskap upptäcker Sverige – och finner sig själv. När Nils Holgersson efter sommarens långa flygfärd återvänder till gården återtar han sin rätta storlek som en bättre, mognare människa.
– Det är mer en existentiell resa i det inre än en äventyrsfylld resa genom Sverige, säger regissören Annika Kofoed.

Vinterns musikal

"Nils Holgerssons underbara resa" har premiär på Helsingborgs stadsteater på Storan 24 november. Regissören Annika Kofoed har skrivit manus med Bim Wikström. Bill Holmberg är koreograf, Yvonne Ericsson scenograf, P-O Nilsson har komponerat musiken. Signe Skogh skapar videodesignen och Anna Ardelius är kostymör. Ljusdesignen står Jonas Sandberg för och ljuddesigner är Ådi Lindborg.
Gå till toppen