Kultur

Gör Israel Gaza obeboeligt?

I dag har 23 människor dödats i Gaza, varav 14 var kvinnor och barn, rapporterar BBC. De israeliska angreppen på den inneslutna befolkningen har på krigets femte dag varit mera omfattande än någon tidigare dag. Dödssiffran uppgår nu till 69 palestinier och tre israeler. I sin blogg Palestine from my eyes ger Shahd Abdusalama sin indivuella död tillbaka genom att ange namn och ålder på krigets offer.
Många västmedier skildrar kriget ensidigt. Svenska Aktuellt inledde söndagskvällens sändning med att tala om ”konflikten mellan Israel och Gaza” och lät Israels premiärminister Netanyahu tala om utvidgat krig för att få slut på raketattackerna, som om det vore något slags rimlig reaktion. Agenda fortsatte  med samma beklämmande enögda analys, som om en markinvasion vore en ”lösning”. Dessbättre finns den kompetente svenska korrespondenten Samir Abu Said inne i Gaza och kan ge krigets ohyggligheter ett ansikte.
På söndagen angrep Israel bland annat ett mediehus, där flera radio- och tevebolag haft sina redaktioner, en uppenbar krigsförbrytelse. Åtta palestinska journalister skadades. Israel vill uppenbarligen slå sönder möjligheterna för i synnerhet internationella medier att inifrån Gaza bevaka kriget, på samma sätt som 2008/09.
Richard Falk, FN:s specielle rapportör om mänskliga rättigheter i Palestina, skriver på söndagen om den snedvridna mediebevakningen. Han nämner särskilt New York Times som i rubriker pekar ut Hamas som angriparen och Israel som attackerat. Falk skriver att detta är en fullständigt orwellsk omdefiniering av verkligheten. De som har anledning att frukta för sina liv är den försvarslösa palestinska befolkningen, även om det finns israeler som också drabbas av kriget.
”Det finns en väldig skillnad i de båda sidornas kapacitet att vålla skada och lidande. Israels militära dominans är total.”
Ford påminner också om att våldet mot folket i Gaza pågått sedan mitten av 2007 genom ockupationen och blockaden av området.
Det är alarmerande att också Jerusalem nu drabbas av kriget, skriver Falk. Men han påminner om den FN-rapport som publicerades i slutet av av augusti och ställde frågan om Gaza kommer att vara beboeligt år 2020, med tanke på hur grundläggande infrastruktur, inte minst el och vatten, slagits ut. Den förstörelsen påskyndas av de israeliska attackerna de senaste dagarna.
Är det så Israel tänker lösa frågan om Gaza??
Gå till toppen