Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Ny skulptur ska smycka centrum

Från och med i sommar kommer den som befinner sig i korsningen Rönnegatan/Lärkgatan inte att behöva känna sig ensam. Kommunen har beställt en ny skulptur av en flicka som konstnär Jonas Högström står bakom.

En skiss av Jonas Högström på det som ska bli skulpturen "Var är du?". Konstverket ska stå i korsningen Rönnegatan/Lärkgatan.Bild: Privat
Jonas Högström är född i Höganäs och uppvuxen i Lerberget och hans skulpturer går att beskåda på ett antal platser. I Ängelholm finns en skulptur han står bakom som är placerad i Stadsbiblioteket.
– Egentligen skickade vi ut förfrågningar till tre konstnärer och fick in bra förslag. Men vi valde Jonas Högström. Skulpturen ingår som en del i centrumprojektet, säger Susann Toft, tillförordnad kultur- och fritidschef.
Än så länge finns bara en idéskiss i blyerts men Jonas Högström har klart för sig hur det färdiga verket kommer att se ut.
– Skissen som är inlämnad ska fullföljas. Det ska bli en tjej som är omkring 15 år gammal. Hon står med mobiltelefonen i handen och skriver sms, har hörlurar med musik och en ryggsäck med laptop på ryggen, säger Jonas Högström.
Skulpturen ska heta "Var är du?" och konstnärens tanke är just att fråga var hon befinner sig.
– Var är hon geografiskt? Kanske är det hennes föräldrar som hör av sig och undrar också? säger Jonas Högström.
Modell för konstverket kommer hans egen 18-åriga dotter Sonja att stå. Materialet blir brons och skulpturen ska stå på plats i Juni nästa år.
I avtalet mellan kommunen och konstnären ingår att kommunen betalar totalt 300 000 kronor för skulpturen.
Än så länge befinner sig allting på skisstadiet.
– Det ska bli roligt att jobba med det, säger Jonas Högström.
Han är nöjd med den tänkta placeringen av flickan med mobiltelefon, hörlurar och bärbar dator.
– Hon ska stå 20 meter från gågatan.
Gå till toppen