Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bakgrund Söderpunkten

Söderpunkten räknas som Helsingborgs citys största galleria.
Fram till nu har den bestått av 17 butiker där både de största svenska kedjorna som mindre aktörer ingått.
Från början var det Domus som huserade där. 1967 öppnades kooperationen sitt varuhus i det stora butikskvarteret som sträcker sig mellan Mäster Palms gata i norr och Holländaregatan i Söder.
1987 genomgick varuhuslokalerna en större ombyggnad. Då upphörde samtidigt Domus med sin verksamhet. Det tidigare KF-ägda varuhuset fick genom ombyggnationen karaktären av modern galleria med ett flertal privata detaljhandelsföretag inom skilda branscher samt kafé och restaurang.
Under de senaste åren har Södercity, precis som andra delar av cityhandeln, känt av den ökade konkurrensen från köpcentrum som Väla och Familia samtidigt som tiderna generellt blivit ekonomiskt tuffare.
Flera butiksjättar har valt att lämna stadsdelen de senaste åren. Bland dessa finns HM och Team Sportia som båda övergav Söder 2003, Systembolaget, som stängde sin butik på Södergatan 2010, och Frisymakarna som försvann så sent som i december förra året. Senaste stora kedjan som aviserat att de lämnar Söder är Åhléns som stänger butiken i Söderpunkten till årsskiftet.
Gå till toppen