Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Medan bomberna faller

Lotta Schüllerqvist från bombregnets Gaza.

På tisdagen såg jag mitt livs mest fasansfulla syn – en död man som släpades bakom en motorcykel med ett rep kring fötterna. En konvoj av sex motorcyklar med skränande milismän drog runt på gatorna i Gaza City med den sargade kroppen. Den döde var en av de sex misstänkta kollaboratörer som hade avrättats i en gatukorsning tidigare på dagen.
Att bli anklagad för samarbete med Israel är ofta liktydigt med en dödsdom, och flera liknande utomrättsliga mord har skett tidigare här i Gaza.
Den vidriga triumfparaden beskådades av en stor skara människor som samlats utanför Shifasjukhuset i väntan på en delegation besökande utrikesministrar från olika arabländer. De flesta reagerade med häpnad och avsky – inget liknande har tidigare skådats här i Gaza.
Åskådarnas förfärade tystnad bröts efter några minuter av tjutande ambulanssirener.
En, två, tre, till slut ett dussin ambulanser svängde i hög hastighet in på sjukhusområdet med döda och skadade från de senaste israeliska flygattackerna i östra Gaza City.
Upprört kaos utbröt bland de församlade åskådarna, och de kamouflageuniformerade poliserna hade fullt sjå att hålla vägen fri för de sladdande ambulanserna. Totalt dödades minst 26 människor under tisdagen runtom i Gaza och mångdubbelt fler skadades.
Jag lämnade sjukhusområdet för att komma bort från den kaotiska och upprörda situationen och åkte runt kvarteret till en av de stora FN-skolorna, där människor strömmade till från Gaza Citys utkanter för att söka skydd undan hotande flyganfall.
Den israeliska armén hade under eftermiddagen släppt tusentals flygblad över stadens ytterområden med varning för förestående angrepp inom fyra timmar.
Tusentals människor lämnade sina hem med några få hoprafsade ägodelar – filtar, madrasser, vattenflaskor. De kom i en oavbruten ström in till centrala Gaza City, på lastbilar, pickuper och åsnekärror.
Enligt arméns flygblad skulle centrala Gaza City vara fredad zon. Men skolorna blev snabbt fulla, och en av de kvinnor jag talade med förklarade gråtande att hon inte visste vart hon skulle ta vägen med sina barn och grannfamiljerna som satt på samma flak: "Vi har inga pengar, ingen mat, bara Gud kan skydda oss", sade hon och kramade hårt mina händer. Hjälplöshet är ett otillräckligt ord för att beskriva vad jag kände inför hennes förtvivlan.
Några timmar senare gick israeliskt flyg till massivt anfall mot Gazas norra delar och Gaza Citys ytterområden. Men även stadens centrala delar fick sin beskärda del, främst i form av urskillningslös beskjutning från kanonbåtarna som patrullerar längs kusten.
Många utländska journalister fick en riktig skräcknatt när deras hotell nere vid stranden fick alla fönster spräckta av granaterna som regnade in från havet.
Tre palestinska journalister förlorade livet under tisdagen. Två kameramän från Al Aqsa TV dödades när deras tydligt pressmärkta bil träffades av en flygplansmissil på en gata i centrala Gaza City. Senare på kvällen dödades också en journalist från Al Quds Educational Radio i mellersta Gaza.
Natten till onsdagen bringade inte den vapenvila som alla hoppats på, och gårdagen fortsatte som förut med raketer som avfyrades mot Israel och svarseld från de israeliska styrkorna.
Gå till toppen