Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skräcken i Gaza

Lotta Schüllerqvist rapporterar inifrån Gaza

Ett palestinskt barn framför de hus som ligger i ruiner efter Israels massiva bombningar av Gaza den senaste veckan.Bild: Hatem Moussa
Gaza City har aldrig varit så tyst och stilla som det senaste dygnet. Bara ett fåtal människor och bilar rör sig ute på gatorna, de flesta håller sig inomhus i rädsla för nästa israeliska attack från luften eller havet. Några skyddsrum eller andra säkra platser finns inte i Gaza.
Mellan de återkommande explosionerna från israeliska flygbomber hörs ett ständigt surrande från himlen – det är de obemannade spaningsplanen, drönare försedda med missiler, som cirklar över staden; beredda att skjuta mot de platser där raketer avfyras mot Israel.
Under den senaste veckan har tusentals raketer, missiler och flygbomber utväxlats mellan Gazas väpnade grupper och den israeliska försvarsmakten. I Gaza har över hundra människor dödats och nära niohundra skadats – hälften av dem är barn, kvinnor och personer över 60 enligt palestinska sjukvårdskällor. I Israel har fyra människor dödats sedan onsdag förra veckan.
Men de upptrappade striderna har också riktats mot andra mål. Redan de första dagarna startade ett intensivt propagandakrig från båda sidor.
Palestinska källor uppgav att de skjutit ner ett israeliskt stridsplan, sänkt en kanonbåt och träffat Knesset i Jerusalem med en raket. Inget av detta var naturligtvis sant.
I söndags när en av de palestinska radiostationerna bombats togs sändningarna över av den israeliska armén, som på arabiska varnade för att nästa militära steg var nära och uppmanade folk att hålla sig borta från Hamas och deras operationsbaser.
Sex journalister skadades när det elva våningar höga mediehuset attackerades tidigt på söndagsmorgonen. En av dem förlorade ett ben, två fick andra svåra skador.
Kameramannen Mohammed al-Akhras, som just kommit hem från sjukhuset med splitterskador i ansiktet och ena benet, berättar att han låg och vilade på redaktionen efter fyra dygns oavbrutet arbete när den första missilen träffade huset.
Sedan följde ytterligare missiler och hela lokalen förvandlades till ett inferno av damm och bråte.
"Jag trodde min sista stund var kommen, men lyckades på något sätt ta mig ner till gatan där ambulans väntade", säger han när vi möts i hans hem.
Attacken kom som en total överraskning för journalisterna – de hade fram till dess betraktat sig som skyddade i sin yrkesroll och uppfattade arbetsplatsen som en säkrare plats än det egna hemmet.
Några timmar senare attackerades en annan byggnad där flera redaktioner, både lokala och internationella, hade sina redaktioner.
Tre journalister från Hamas kanal Al Quds TV skadades allvarligt, och både Reuters, Sky News Arabia och en tysk tv-kanal fick sina arbetslokaler förstörda.
Den israeliska armén förklarade via twitter att dessa båda attacker hade slagit ut Hamas kommunikationscentral. Men att tysta fiendens propaganda med militära medel strider mot krigets lagar. Journalister kan aldrig betraktas som militära mål utan ska åtnjuta samma skydd som andra civila. Att angripa medieorganisationer är ett brott mot informationsfriheten.
Reportrar utan gränsers högkvarter i Paris har skarpt fördömt Israels attacker mot mediehusen och kräver att händelserna utreds och de skyldiga ställs till ansvar.
Gå till toppen