Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bruksspel med pappersmaskin i centrum

"Sunnerdahl på liv och död" är titeln på Bruksspelet i Klippan. Den stora musikalsatsningen har premiär den 4 juli nästa år och förberedelserna är i full gång.

De får minsann svära för de håller fingrarna i kors, hävdar det högljudda tonårsgänget som får skådespelarträning av Heléne Lindquist. Höstens kurser innehåller övningar som rustar dem för sommarens musikal.Bild: Sven-Erik Svensson HD/NST
Hela våren har dramatikern Ewa Westin pendlat mellan hemorten Nyköping och Klippan för att samla ingredienser och inspiration till nästa års stora kulturhappening – Bruksspelet i Klippan, ett musikaliskt Leader-projekt med Klippanprofilen Heléne Lindquist i spetsen.
I augusti stod manuset klart, i april startar repetitionerna och den 4 juli är det premiär.
– Just nu håller vi på att casta, att tillsätta huvudrollerna. Vi har fått några rekommendationer och har kollat på olika föreställningar, men de vet inte att vi är där, säger Ewa Westin som före jul hoppas ha klart med rolltillsättningen.
Kompositören som engagerats, P-O Nilsson som bland annat gör musik till Helsingborgs Stadsteater, ska strax gå i gång med sitt arbete. Lokala matproducenter har kontaktats och en första träff med scenografibyggande byggprogrammet på gymnasiet har ägt rum.
– Vi ligger bra till i tid, tycker Ewa Westin.
Nu kan hon också avslöja var i brukshistorien musikalen kommer utspela sig.
– Jag läste in mig på hela materialet, sedan valde jag perioden när Sven Magnus Sunnerdahl tog över bruket.
Under hans tidiga år blev konkurrensen hård från Danmark och exporten sjönk.
– Om han inte köpte en pappersmaskin skulle det gå åt pipan.
Och 1832 installerade han Sveriges första pappersmaskin. Personalen blev förstås orolig, skulle de ersättas av en maskin?
– Det är samma problematik vi brottas med i dag, men här blev ingen permitterad, säger Ewa Westin.
Scenen kommer att ligga mellan brukets kontorsbyggnad och huset som kallas gamla lumpen, med den restaurerade skorstenen mitt i blickfånget. Ewa Westin berättar att brukets Christer Jönsson började prata om att fixa till skönhetsfläckar och skavanker på byggnaderna kring scenmiljön, men det satte hon ett definitivt stopp för.
– Absolut inte! Man får betala tusentals kronor för att få sån patinering – här har vi det gratis. Unikt är också att vi spelar på en plats där verksamheten fortfarande är i gång, det är en utmaning. Vi måste ju samsas med långtradare och gud vet vad, säger Ewa Westin.
Tio föreställningar blir det totalt med 350 sittande åskådare åt gången. Biljettsläppet sker den 2 december på julskyltningen i Klippan. Försäljning sker också i Ljungbyhed den 9 december och därefter på turistbyrån i Klippan.
Vi besökte en skådespelarträning:
Här drillas blivande musikalaktörer
Gå till toppen