Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Marias bror inför rätten i dag

I dag börjar rättegången mot den 17-åring som är åtalad för att ha mördat sin egen syster, Maria. Under de fyra eller fem dagar som rättegången genomförs i Lund, kommer en lång rad vittnen att höras och en lång rad bevisning att nagelfaras.

Bild: JOHAN PERSSON HD/NST Fredrik Johansson
Varför – det är den fråga som flest troligen ställer sig efter mordet på Maria. Det är också den fråga som troligen inte kommer att få ett svar när rättegången mot hennes 17-årige bror börjar i dag.
Han är åtalad för att ha mördat sin egen syster. Ett brutalt mord med över hundra stick med två knivar och en sax. Så brutalt att hon inte hade en chans att överleva utan dog på sitt eget lägenhetsgolv, troligen långt innan ambulanspersonalen nådde fram.
17-åringen själv ringde till slut SOS Alarm. Sedan mötte han polisen en bit från bostadshuset, uppjagad, skärrad.
När den första polispatrullen hade konstaterat att kvinnan saknade puls och insåg att det troligen rörde sig om ett mord, fattade de omgående misstankar mot 17-åringen. Han leddes ut från lägenheten och sattes i trapphuset, snart på sannolika skäl misstänkt för dådet.
Enligt åklagaren finns det tillräckliga bevis för att fälla honom för mord; det är därför han har väckt åtal. Samtidigt pekar försvarsadvokaten på lika stora brister i bevisningen.
Oavsett hur vi tror att det har gått till och vem som ligger bakom, hänger allt till syvende och sist på bevisningen. Att anta, gissa och förutsätta fäller ingen i domstol, oavsett om personen är skyldig eller oskyldig. Om bevisen inte räcker, blir det inte heller någon fällande dom.
Rättegången kommer att vara fyra eller fem dagar. Den börjar i dag klockan 9 vid Lunds tingsrätt och fortsätter i morgon. Därefter fortsätter den tisdagen den 4 december och fredagen den 7 december, med reservdag måndagen den 10 december.
Gå till toppen