Annons

Annons

Annons

Ängelholm

Rådhustäppan snart i sin forna glans

Restaureringen av Rådhustäppan är i gång på allvar. Till våren ska allt stå klart och se något annorlunda ut. Under åren som gått har humlen fått ta över. Nu ska andra klätterväxter planteras för att ge platsen mer luft. En ny torgtoalett är också på plats.

Text

Först skulle den bort, sedan fick den vara kvar. Diskussionerna kring Rådhustäppans vara eller inte pågick i somras. Politikerna tog först ett beslut att förvandla trädgården bakom turistbyrån till korttidsparkering och handikapparkering. Detta stötte på motstånd, bland annat från en grupp med sju personer, där före detta turistchefen Rita Aatola Olsson ingick. De ansåg att en rivning skulle vara vansinnig och ville att upphandlingen skulle avbrytas och lämnade in en skrivelse i protest.

I augusti ändrade sig politikerna efter att ha fått mer information och på grund av opinionen. Kommunstyrelsen bestämde sig för att bevara och restaurera Rådhustäppan. Dessutom ska Snäckform II av Christian Berg tillbaka till sin ursprungliga plats. Konstverket var en gåva från Lions Club till Ängelholms stad 1966.

Annons

Annons

Till våren räknar stadsträdgårdsmästare Maria Birgander med att Rådhustäppan ska vara klar och då ska även Snäckform vara på plats.

– Tanken är att plocka fram platsen och ge den en transparens från Järnvägsgatan till aktivitetsytan, förklarar hon.

Därför har all humle som klättrat mellan stolparna tagits bort. Den har tagit över alltför mycket, i stället ska någon annan klätterväxt planteras. Det är dock inte bestämt ännu vad det blir. I rabatterna ska olika perenner planteras och alla stenytor ska restaureras.

– Det ska vara något litet som klättrar i hörnen, säger Maria Birgander.

Kalkstenen ska plockas upp för att rengöras innan den läggs tillbaks igen. Betongkantstöd och pelare samt rören som sträcker sig längs med hela trädgården ska blästras. Det kommer också att monteras nya ekplankor, som ska målas svarta med täcklasyr.

Rådhustäppan skänktes till staden i samband med 450-årsjubileet 1966. Den är skapad av Holger Blom, mest känd som stadsträdgårdsmästare i Stockholm och funktionalist som vurmade för att parkerna skulle vara ett utevardagsrum för alla, på invånarnas villkor. Holger Blom var även arkitekt och har bland annat ritat svampen på Stureplan i Stockholm.

En ny offentlig toalett har placerats där den gamla fanns, mellan kyrkan och Rådhustäppan. Förhoppningen är att den ska öppnas till julskyltningen i helgen. Det hänger på om plattläggningen och inkopplingen av vatten och avlopp blir klar tid. Torgtoaletten är 21 kvadratmeter och har en fasad av lackad rostfri plåt i en grå färg med svart plåttak. Byggnaden innehåller en vanlig toalett, handikapptoalett och urinoar.

Tekniska nämnden har uppdraget att renovera Rådhustäppan i samarbete med kraftsamlingsprojektet Kulturen som utvecklingskraft. Restaureringen och den nya torgtoaletten ingår i budgeten för centrumprojektet.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan