Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Dubbla väktare vaktar biblioteket

Redan under hösten slog Göran Nyström, chef för fritids- och kulturförvaltningen, larm om det tonårsgäng som stökat och bråkat på bland annat stadsbiblioteket och museet. Nu backas han upp av kommunalrådet Torkild Strandberg (FP) som utlovar omedelbara åtgärder för att få stopp på gängets framfart. Dubbla väktare är en första åtgärd.

I måndags kulminerade tonårsgängets härjningar i Landskrona då en väktare på stadsbiblioteket misshandlades och fick uppsöka sjukhus. Detta sedan han hade stoppat gänget från att ta sig in på biblioteket. Enligt polisen har gänget varit i gång ett bra tag och bland annat skapat problem på museet men även i butiker i centrum.
– Det har blivit värre bara den senaste veckan. Nu tvingas vi ha två väktare vid ingången varje kväll. Gänget består av killar i åldern 13 till 16 år. De stör personalen i arbetet och skapar oreda och problem. De uppträder hotfullt och är besvärliga att ha att göra med, säger bibliotekschef Susann Ek.
Trots flera incidenter har inga anmälningar gjorts till Arbetsmiljöverket av biblioteket, men Susann Ek menar att nu börjar det tangera gränsen för vad som ska anmälas.
– Personalen ska inte behöva ha en sådan arbetssituation, men ännu så länge har vi bara anmält händelserna i vår egen incidentrapportering, säger hon.
Göran Nyström, chef på fritids- och kulturförvaltningen, har varit medveten om problematiken under hösten. Han har också agerat för att få stopp på störningarna.
– Jag har redan haft ett möte med individ- och familjeförvaltningen i frågan. Det är för övrigt inplanerat ännu ett möte om detta tonårsgäng. Som jag ser det handlar det om ihållande busstreck. Jag har visserligen inte träffat på någon av ungdomarna men deras beteende tyder på att det finns någon form av vårdbehov, säger han.
Under Kulturnatten drabbades museet av gänget som störde och bråkade. Enligt Landskronapolisen så har också olika butiker i centrum drabbats av gänget på olika sätt.
Varken Göran Nyström eller Susann Ek menar att allmänheten ska känna någon oro över att besöka bibliotek eller museum.
– Nej jag har inte hört att ungdomarna uppträtt hotfullt mot någon, säger Göran Nyström. Ingen ska behöva vara orolig för att gå till biblioteket.
Men det faktum att ni har två väktare vi entrén är det inte oroande för besökarna?
– Det är förstås inte roligt att det behövs men väktarna gör ju att det blir lugnt inne på biblioteket. Tyvärr verkar det som att uniformerna triggar igång ungdomarna. Det är olyckligt men i nuläget har vi ingen annan lösning, säger Susann Ek.
Kommunalrådet Torkild Strandberg (FP) känner till att det finns ett tonårsgäng som ställer till problem i centrum. Den senaste incidenten på biblioteket var han dock inte medveten om.
– Det finns inget som helst försvar för detta uppträdande. Det är helt oacceptabelt och nu är det dags att vi sätter ner foten. Jag vill att samtliga berörda instanser, exempelvis polis och sociala myndigheter, men även biblioteket och museet, sätter sig ner och löser det akuta problem, säger han.
– Sedan får vi se hur det långsiktigt ska lösas och vilka eventuella insatser som kan behövas. Under alla omständigheter ska ungdomarnas föräldrar in i diskussionerna, säger Torkild Strandberg.
Har du råkat ut för ungdomsgänget? Mejla oss på lp@hd.se
Gå till toppen