Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Sjuksköterskan som startade eget

Anna Nadmyr ville mer än att bara vara anställd som sjuksköterska. I dag driver hon ett annorlunda bemanningsföretag inom sjukvården och är i gång med att expandera utomlands och i Ängelholm.

I början av 1990-talet utbildade sig Anna Nadmyr till sjuksköterska och hon arbetade inom hemsjukvård och psykiatrin under ett par år. Men några år senare fick hon nog.
– Jag fick inte luft under vingarna, säger hon.
Hon kände att hon inte kunde påverka sitt arbete och det fanns för lite utrymme för nytänkande. I stället startade hon eget samtidigt som hon arbetade för ett danskt bemanningsföretag. Där var hon ansvarig för södra Sverige. Efterhand utvecklades hennes eget företag Arisone Medic och i dag har hon cirka 100 anslutna sjuksköterskor till bemanningstjänsten Arisone Log in.
Det är oftast fast anställda sjuksköterskor eller pensionärer som vill arbeta extra. Vårdgivaren går själv in på nätet och bokningsportalen för att söka upp personal och kontaktar den sjuksköterska de är intresserade av. Då kan sjuksköterskan själv ställa frågor om uppdraget och arbetsgivaren kan ge viktig information i förväg.
– Sjuksköterskor är extremt flexibla, kunniga och många har flera olika vidareutbildningar, säger Anna Nadmyr som tycker att den här kompetensen skulle kunna användas mer effektivt.
Dessutom poängterar hon att sjuksköterskan själv får se nya verksamheter och komma i kontakt med andra arbetsplatser för att se hur det fungerar där. Arisone Medic finns över hela landet men huvudkontoret finns i Ängelholm, där Anna Nadmyr bor sedan drygt 20 år tillbaka med sin familj.
Här har hon rotat sig och kontoret har hon hemma i villan. Det är dock inte stort för det mesta sköts via internet och det mesta administrativa arbetet sköts av konsulter.
Anna Nadmyr ser sig själv som entreprenör i den meningen att hon inte ser utmaningar som hinder utan som en utmaning att ta sig an. För någon vecka sedan kom hon tillbaka från Californien i USA. Där är hon i full gång med att starta Arisone Home Health Care, som genom franchiseföretag ska erbjuda hem och sjukvård för amerikanska pensionärer.
– Vi formar tjänsten efter vad marknaden vill och delstatslagarna, säger Anna Nadmyr och konstaterar att varje dag blir 10 000 amerikanare 65 år och många av dem lär behöva hjälp hemma.
Hon har också testat den här idén i Spanien, men där var det svårare, dels på grund av den ekonomiska krisen och dels på grund av språket. Det är ett fåtal som kan prata engelska. Däremot forsätter ett utbytesprojekt med Etiopien. Anna Nadmyrs far tog initiativ till ett gatubarnsprojekt och i samband med detta genomfördes ett utbyte mellan etiopiska och svenska sjuksköterskor.
– Jag har fortfarande kontakt med dem. Jag var där nere för två veckor sedan och vi firade 15-års jubileum.
Oavsett om det är i Etiopien, Sverige eller USA så ser Anna Nadmyr trygghet som det viktigaste för alla människor. Och för att alla ska känna detta och bli nöjda med vården anser Anna att det behövs diskuteras mer utveckling, inte bara löner.
Hon ser också att det finns en enorm dynamik ute bland vårdpersonalen som borde tas om hand på ett bättre sätt. I slutändan, menar hon att det handlar om vad politikerna vill med vården.
– Vad är målet med sjukvården, det är den stora frågan.

Sjuksköterska och entreprenör

Namn: Anna Nadmyr
Ålder: 47 år
Familj: Man och fyra barn mellan 17 och 25 år.
Intressen: Älskar min trädgård, inredning. Läser gärna om entreprenörer.
Förebilder: Ingvar Kamprad är fantastiskt och Oprah Winfrey. Hon är en väldig starkt kvinna.
Gå till toppen