Nöje

Facebook förenade 15 musiker

Några frågor till musikern Eddie Bengtsson från Rydebäck, aktuell med coverprojektet Electronically Yours, som släpper en skiva med 70-talstolkningar den 15 december.

Foto: Petter Duvander.Bild: Petter Duvander petter.duvander@gmail.com
Du rekryterade syntmusiker till ett nytt band via en Facebook-grupp. Kan du berätta hur det gick till?
– Säg elektroniska musiker i stället. Synt är ett så jäkla tråkigt ord. Säger man synt tänker folk "jaha, 80-talet...", men om man säger elektronika tänker folk "aha, modern musik!"
– Allting började av en ren slump. Jag hade först inte fattat hur Facebook fungerade med alla dessa "vänner" som egentligen inte hade något gemensamt annat än att visa upp vad de äter till lunch, hur hunden ser ut när den sover och så vidare. Jag bestämde mig för att starta en grupp där jag bjöd in likasinnade, folk med intresse för elektronisk musik, geologi och science fiction.
Och sen då?
– Plötsligt en dag när jag stod och spikade ett trädäck i trädgården och lyssnade på 70-talsmusik föddes en dröm. Jag postade ett inlägg till gruppen. "Vad säger ni, någon här som har lust att göra en cover på en 70-talslåt?" Det fräcka var att gensvaret kom direkt, så jag fördelade 15 stycken låtar till 15 olika personer. Sedan var det fritt fram för dem att tolka på sitt eget sätt.
Hur blev det färdiga resultatet?
– Bidragen strömmade in. Folk tyckte att det var en stor utmaning eftersom många av dem aldrig hade hört låtarna de blivit tilldelade förut. Det är ju extra roligt att göra något som man aldrig har gjort tidigare, eller hur?
Men var det här något ni gjorde bara för inbördes beundran?
– Nej, vi insåg ganska snabbt att det här var något unikt. Mig veterligen har jag aldrig varit med om något liknande. Vi bestämde oss för att göra en skiva. Hör själv, från en trädgårdsidé till en färdig skiva. Det var ganska otippat!
Vad kallar ni er?
– Electronically Yours.
Har du förändrat din inställning till Facebook?
– Ja, nu förstår jag att det kan vara ett användbart verktyg. Det roliga är att hela projektet blev tusen gånger roligare än om jag hade gjort 15 egna 70-talscovers.
Men du som är lite av en perfektionist, hur kändes det att släppa på kontrollen och släppa in så många musiker?
– Jag blev faktiskt väldigt positivt överraskad i hur bra andra också kan göra musik. Det har gjort mig mer ödmjuk.
Gå till toppen