Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Digitalt & teknik

Det förflutna finns kvar på Facebook

När jag i förra veckan loggade in på Facebook hade listan på grupper som jag är medlem i blivit flerdubbelt lång. I den fanns det dessutom märkligt nog grupper för personer som krockat med en älg och för turkisktalande – inget av det är aktuellt för min del.
Men så slog det mig att jag för fyra-fem år sedan letat efter någon att intervjua för en artikel om viltolyckor och för en annan artikel sökt en turkisk översättare. I jakten hade jag gått med i olika facebookgrupper för att publicera efterlysningar.
Men hade jag inte gått ur dem igen när uppdragen var slutförda? Jo. Samma sak gällde alla andra grupper som jag plötsligt var medlem i igen.
Det visade sig att Facebook hade drabbats av en bugg som lade till många användare i gamla grupper igen, även sådana man lämnat för flera år sedan. Många användare vittnade även om att de lagts till i grupper de aldrig varit medlemmar i.
Det gör mig riktigt orolig, av flera anledningar.
På individnivå kan det finnas många orsaker till att inte vilja vara med i vissa grupper. För personer som på något sätt är offentliga kan det rentav vara förödande: många politiker har de senaste åren hamnat i blåsväder på grund av sådant de skrivit i sociala medier. För en journalist som förväntas vara objektiv kan förtroendet rubbas. En högt ansvarig chef kan tappa i anseende om anställda eller kunder hittar personen i ett uppseendeväckande sammanhang på nätet.
Men även privat kan det ställa till det. För den som för fem år sedan var singel och gick med i en grupp för nätdejting kanske det inte är roligt om det för nuvarande sambon ser ut som att personen gått med i gruppen nu, för att ta ett exempel. Att Facebook fungerar så att vem som helst kan lägga till andra i en grupp utan att ett godkännande krävs gör ett sådant här fel än mer problematiskt.
För grupperna uppstod ett omvänt problem: gamla medlemmar var med igen och kunde se diskussioner som i vissa fall är tänkta för en sluten grupp.
Men det mest skrämmande med buggen är hur händelsen visar hur Facebook behåller raderad information i flera år.
Kan grupperna jag lämnat dyka upp igen, kan även gamla bilder som jag raderat göra det. Eller vänner som tagits bort, raderade inlägg eller meddelanden.
Buggen, som Facebook erkänt men talat rätt tyst om, visar på hur vårt förflutna ständigt finns med oss på sajten. Oavsett om vi valt det eller ej.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs HD för 8 kr/vecka i 8 veckor – därefter tillsvidare 129 kr/månad. Ingen bindningstid.

Säg upp när du vill.

Det här ingår i Digital

  • Fri tillgång till alla nyheter på hd.se och i vår nyhetsapp.
  • HDpasset med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.
Vi är en del av Bonnier News (559080-0917)
Betalningar hanteras av Klarna

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy