Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Erik Börén gör humor av musik

Som dj har komikern Erik Börén fått folk att dansa som galna i över tio år. I sin första soloshow förklarar han hur.

Erik Börén vann P3:s tävling "Humorhimlen" 2010. Nu är han Malmöaktuell med sin första soloshow "Ett ljudspår av ditt liv".Bild: Jens Lennartsson
Erik Börén är dj:n som blev komiker och som 2010 vann P3:s tävling "Humorhimlen". Hans soloshow "Ett ljudspår av ditt liv" hade premiär på Lunds humorfestival. Nu kommer den till hans hemstad Malmö.
– Vi har musik omkring oss hela tiden, men vi glömmer bort hur mycket den påverkar oss, säger han.
Showen handlar om musik, om varför vi älskar vissa låtar och hatar andra. Om vad vi dansar till. Om tycke och smak. Erik Böréns egen favoritlåt är "In the aeroplane over the sea" av Neutral Milk Hotel.
– Någonstans har jag filtrerat ner det till att den låten aldrig kommer att dö ut för mig. Det kanske inte är väldens bästa låt, men den har haft mest innebörd. Det är 15 år sedan jag hörde den för första gången och jag har fortfarande inte tröttnat på den, säger han.
Vad är det som gör att en låt kan sätta sig på hjärtat? Erik Börén har inget rakt svar på frågan utan listar ett gäng faktorer och betonar att det finns jättemånga fler.
– Var är vi när vi hör låten? Är vi på gott humör, är vi tillgängliga? Har vi ett starkt minne till den? Är det bara ett bra sväng?
Erik Börén har jobbat som dj i över tio år. Ibland märker han hur publiken hamnar i en slags masspsykos. Som när han spelar "Ramlar" av Håkan Hellström och folk bara skriker rakt ut. Han tänker att folk antagligen har en massa minnen till låten, att de kanske har haft en bra fylla till den, att de kände sig fria och lyckliga när de hörde den i september 2000.
– När du hör den blåsslingan. Det är som när hypnotisören knäpper med fingrarna. Ingå i trans, din jävel!
Han menar alltså att folk på något vis blir hypnotiserade. Som det faktum att många fortfarande önskar "När vi gräver guld i USA" av GES.
– Då är vi tillbaka i 1994, drömmen om Amerika och ett brons i fotbolls-VM. Hade det gått bra i Italien fyra år innan hade vi sjungit på "Ciao ciao Italia" och tyckt att Galenskaparna gjort världens bästa låt.
Varför hänger vi kvar vid klassikerna?
– Saken är att det blir allt svårare för folk att hitta en gemensam nämnare. Topplistorna svajar ordentligt. Spotify har nästan förstört det där. Folk försöker hitta sin egen stil.
Har du något budskap kopplat till allt detta?
– Tänk till när ni lyssnar. Musik sprider budskap. Står ni för dem eller inte?
Erik Börén berättar om en del bröllop han har spelat på, då brudparen valde låtar som handlade om brustna hjärtan. Han frågar sig varför de inte hade tagit sig en funderare innan de valde.
– Jag tycker att folk ska bli mer medvetna. Jag stod på gymmet och hörde Eddie Meduzas "Mera brännvin". Ska det spelas på ett gym? Kanske inte.
Vad: "Ett ljudspår av ditt liv" med Erik Börén
Var: Debaser, Malmö
När: Onsdag 12 december, klockan 20.30
Gå till toppen