Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Nikolaus banade vägen för tomten

Helgonet Sankt Nikolaus har sin egen dag 6 december. En gestalt som lånat åtskilliga drag till den moderna jultomten.

Här är en person utklädd till Sankt Nikolaus på väg till ett dagis i Stockholm den 6 december. Han har biskopsattributen mitra på huvudet och en kräkla i handen.Bild: Bertil Ericson / SCANPIX SCANPIX
Jultomten som vi känner honom i Sverige är en hybrid mellan folktrons grå hustomte och ett helgon. Engelskans "Santa Claus" syftar på Sankt Nikolaus. Han var biskop i Myra, Lykien (i dag Turkiet) och levde i skiftet mellan 200- och 300-talen
Just i dag, 6 december är Sankt Nikolaus dag i katolska kyrkans helgonkalender, som är ursprunget till den namnlängd vi har i dag.
Delade ut julklappar gjorde redan julbocken som konkurrerades ut av jultomten någon gång i slutet av 1800-talet. Julbocken var också centralfigur när ungdomar drog omkring och tiggde mat, dryck och pengar inför helgerna. Bocken kan faktiskt ledas tillbaka till en djävulsgestalt som var S:t Nikolaus följeslagare när Nikolausdagen firades 6 december i skolor före reformationen.
Än i dag firas dagen, främst i katolska länder. Vuxna klär ut sig till Nikolaus och delar ut presenter till barnen. I Alperna har helgonet i sina röda biskopskläder sällskap av en skräckinjagande bockliknande djävulsfigur som kallas Krampus.
Om Sankt Nikolaus berättas flera legender som tar fasta på hans givmildhet och generositet. Något som förklarar kopplingen till presenter och julklappar. Enligt en legend ska han ha kastat in påsar med guld i ett hus där det bodde en fattig och skuldsatt man. Tack vare guldet kunde mannens döttrar få en hemgift och räddades enligt berättelsen från att hamna som prostituerade.
Till berättelserna om Nikolaus givmildhet hör ofta att han var blygsam och inte talade om att han stod för gåvorna.
Med nya jultraditioner och julprydnader som nådde Sverige i slutet av 1800-talet kom också bilden av Sankt Nikolaus i röd biskopsdräkt från kontinenten. Vår jultomte är, som nämndes inledningsvis, en korsning av den gestalten och traditionens hustomte.
I flera katolska länder är traditionen att Jesusbarnet kommer med presenter till barnen till jul.
I Helsingborgs katolska församling S:t Clemens skiljer sig inte uppmärksammandet av 6 december från övriga dagar som är tillägnade ett helgon. Men den 6 januari anordnas ett firande i samband med mässan där barnen är i fokus. Några barn har övat in ett julspel som framförs då och det blir tomte, kaffe och pepparkakor.
Jan Jarosz är kyrkoherde i Johannes Döparens församling i Landskrona.
– Vi brukar fira den närmaste söndagen före eller efter 6 december. I år blir det 9 december i samband med konfirmationsundervisningen. Vi delar ut presenter och någon vuxen brukar klä sig i biskopskläder. Polska föreningen har också en stor fest

Helgonet Nikolaus

Helgonet Nikolaus föddes cirka 270 och dog cirka 342. Han var biskop av Myra i Mindre Asien och blev föremål för en omfattande kult i den bysantinska kyrkan. Han blev också populär västerut efter att hans reliker fördes till Bari i Italien (1087).
Källor: NE, Wikipedia, Tradition och liv av Martin Modéus.
Gå till toppen