Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hedern fick brodern att mörda

17-åringen är skyldig till mordet på sin syster. Och det var hederskulturen som fick honom att utföra dådet. Det meddelade Lunds tingsrätt på måndagen. Nu ska Marias bror genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Åklagaren yrkar på åtta års fängelse.

Efter fem rättegångsdagar tog rätten en halvtimmes enskild överläggning. Därefter lämnade rättens ordförande, Ralf Larsson, ett kort och koncist besked:
– Rätten finner att det finns övertygande bevisning. Rätten finner också att motivet som målsägandebiträdet yrkat är styrkt. Rätten sätter ingen tilltro till den tilltalades berättelse om den maskerade mannen.
– Det är en framgång så klart, sa åklagare Magnus Larsson efteråt.
– Det kommer att bli ett fall i hovrätten, det kan man konstatera, sa försvarare Urban Jansson.
Tingsrätten har alltså slagit fast att 17-åringen mördade sin syster. Tingsrätten har också slagit fast att orsaken är en komplex hederskultur, där släktingar hade synpunkter på hur Maria levde sitt liv.
Innan rätten meddelar vilken påföljd 17-åringen får, ska han genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. En sådan blir troligen inte färdig förrän tidigast i mitten av januari.
Åklagaren yrkade under måndagens förhandling på fängelsestraff om åtta år. Han anser att sluten ungdomsvård inte är aktuellt, då brottet är av särskilt hänsynslös art.
– Hon måste ha haft dödsångest med tanke på sina avvärjningsskador när hon inledningsvis försökt skydda sig, sa Magnus Larsson.
I sin slutplädering radade han upp bevis efter bevis som talade mot 17-åringen. Förutom de tekniska bevisen, är det flera ageranden som enligt åklagaren – och rätten – är suspekta.
Urban Jansson, 17-åringens försvarsadvokat, gjorde ett sista försök att övertyga rätten om sin klients oskuld även på måndagen. Det enda han möjligen lyckades få rättens ledamöter att hålla med om var dock:
– Var ska han ha hämtat den vrede som krävs för att utföra den här handlingen, på ingen tid, när det inte finns något som tyder på det under kvällen?
Elisabeth Massi Fritz, halvsysterns målsägandebiträde, ägnade som väntat sin slutplädering åt hedersvåld.
– Motivet för gärningen har varit att återupprätta hedern. Den har också ingått i ett led att Maria ska förhindras och berövas möjligheten att fatta egna beslut som hon vill göra i sin vardag. Jag hävdar också att den här gärningen har föregåtts av en särskild planering, sa hon.
– Jag har aldrig i ett svenskt mål om hedersvåld varit med om att det finns så här mycket uppgifter om att offret ska ha varit en ”dålig kvinna”, varit en ”hora”. Här känner jag att rättens ledamöter måste våga. Ni har också ett ansvar, att markera, att döma, för det som verkligen går att döma efter och det är skälet till att jag till slut valde att göra en komplettering till åklagarens gärningsbeskrivning.
Det är denna komplettering som gjort att hedersbegreppet över huvud taget avhandlats under rättegången. Elisabeth Massi Fritz vill se det som en försvårande omständighet att mordet ägt rum i hederns namn.
För Elisabeth Massi Fritz är saken klar när det gäller vem som ligger bakom, även om det inte finns någon polisutredning som styrker det.
– Pappan är sannolikt den person som fattat beslutet om att Maria ska dö, sa hon.
Jörgen Rosén, mammans målsägandebiträde, gjorde under måndagen sitt bästa för att rentvå mamman från alla anklagelser.
– Jag utgår från att även kurdiska mammor får ha synpunkter på vem deras barn umgås med. Det har inget med hederskultur att göra. Spåren leder mot Irak. Men det är inget som är utrett över huvud taget, sa han.
17-åringen tog beslutet med fattning. Han log. Enligt Urban Jansson var han besviken.
Gå till toppen