Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Grundtipset är sluten ungdomsvård

Dag fem i rättegången om mordet på Maria och det är en händelse som ser ut som en tanke att åklagare Magnus Larsson sparat sitt kanske tyngsta kort i bevisleken till denna finaldag.
Weine Drotz presenteras som en erfaren expert från Statens kriminaltekniska laboratorium med spetskompetens i ämnet blodbildsanalys.
Han talar länge, sakligt och väl om blodets karaktär på tunna ytor och om vad som händer om man trampar i en bloddroppe efter en halvtimme. När han pratat färdigt och det är dags att översätta hans monotona och forensiska tjänstemannaspråk till vanlig svenska, så blir slutsatsen att 17-åringen huggit ihjäl sin storasyster.
Allt medan rättens ordförande Ralf G Larsson med illa dold irritation över försvarsadvokat Urban Janssons frågor mer än antyder att han redan bestämt sig. I och med detta och med en titt i praxis blir grundtipset att 17-åringen kommer att dömas till fyra års sluten ungdomsvård för mord och om det är till någon tröst för anhängare av stränga straff – och möjligen för åklagare Magnus Larsson som rekommenderar åtta års fängelse – så existerar inte villkorlig frigivning i sådana sammanhang. Fyra års sluten ungdomsvård är just fyra år och inte en tredjedels straffrabatt som vid fängelse.
Men först väntar en omgång i hovrätten och möjligen är det denna andra rond som försvarsadvokat Jansson redan har i tankarna när han en smula lättvindigt ger upp sitt förhör med SKL-mannen.
Om åklagarvittnet Drotz ger ett gediget intryck så är den häktespsykolog som kallats av försvaret hela rättegångens märkligaste inslag.
Kvinnan säger att 17-åringen är chockad över påståendet att han mördat sin syster och tycks veta, oklart hur, att han är oskyldig men om hon nu vet det så undrar man varför hon är psykolog och inte domare.
Ett annat vittne, en ung kvinna som representerar Tänk om, en förening som hjälper hedersförtryckta människor, sammanfattar med nio ord det som polis och åklagare inte anser sig kunna bevisa. Nämligen varför 17-åringen mördade sin storasyster:
–  För att rena hedern och för att rädda familjen.
Ännu mer frispråkig är målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz som inte för en sekund tvekar över att Maria föll offer för ett hedersmord. På den sista rättegångsdagen pekar hon ut Marias pappa som i högsta grad medskyldig genom att säga att det sannolikt var han som beslutade att Maria skulle dö. Och sedan fick även Marias mamma en eftersläng av ett slag – "hon ska banne mig inte ha något skadestånd" – som fick lagman Larsson att bryta mot den oskrivna regeln att aldrig avbryta en plädering och läxa upp Massi Fritz.
Gå till toppen