Nyheter

Jag är redo för ugnen

Jag minns ett luciatåg på mellanstadiet. Klassen fick rösta fram tärnor, stalledrängar och så vidare.
Själv blev jag framröstad som en av tre pepparkaksgubbar. Den andre var från Ungern och den tredje kom från Libanon.
De tre enda i klassen med svart hår och olivfärgad hy fick spela ugnsbakade marionetter. Vi spårade inte ur för det. Vi sjöng Pepparkakelands nationalsång och tänkte att publiken skrattade med oss. Vi stod vår kastordning.
Det var i början av 90-talet. Det ursäktar ingenting, men Vit maktrörelsen växte sig allt starkare. Då fanns det faktiskt viktigare saker att fokusera på.
I dag, 20 år senare, har en debatt blossat upp. En tioåring från Laxå fick inte vara pepparkaksgubbe i skolans luciatåg. Enligt honom och hans mamma var det för att "någon kunde ta illa upp". Nerikes Allehanda publicerade uppgifterna utan kommentar från skolan.
Facklan tändes. Internetanvändarna badade i bensin. Med ens gick tiotusentals svenskar i korståg mot PK-elitens stundande apokalyps. Med ens hävdade de tioåringens rätt att vara pepparkaksgubbe och sin egen rätt att säga negerboll.
Kvällstidningarna nyanserade frågan. Barnen och personalen hade tillsammans bestämt att "Tre pepparkaksgubbar” inte skulle sjungas = inget behov av pepparkaksgubbar.
Kanske var det en efterhandskonstruktion. Oavsett vilket är det allmänhetens kommentarer som etsar sig fast. Att sådan här kulturmarxism ger motsatt effekt. Att vi borde ta itu med riktig främlingsfientlighet.
Då har jag några frågor till var och en av de tiotusentals som flippade på pepparkaksgate.
1. Fick nyheten dig att bli rasist? (Om svaret är "nej", hoppa till fråga 3)
2. Har du sökt hjälp?
3. Verkliga problem är viktigare. Jag håller med. Hur reagerade du när du läste att en före detta nazist tog plats i kommunfullmäktige i Lidköping? Så sent som i går sa han till Expressen att han har en viss förståelse för att Anders Behring Breivik angrep regeringsbyggnaden i Oslo. Gick du med i en grupp på Facebook och protesterade mot detta? Nej, jag tänkte väl det.
Vi är på väg tillbaka till 90-talet. Högerextremismen i Sverige växer sig starkare. Åter igen måste vi välja våra strider.
En ex-nazist i fullmäktige är piano. En chokladboll är ett hot mot yttrandefriheten. En portad pepparkaksgubbe är egentligen Michael Douglas i "Falling Down".
Värm upp ugnen till 200 grader. Peta in en invandrare i brasan.
Jag är redo igen.
Gå till toppen