Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Journalist med världen som arbetsfält

När journalisten Ken Olofsson växte upp i 1950-talets Helsingborg var Söder arbetarstadsdelen och livssituationen fattig för många familjer. Själv bodde han i Tempohuset i korsningen vid Gasverksgatan och senare på Elineberg.
Ken Olofssons far Waldemar arbetade på Bryggeriet och mor Majken var städerska. Det kom att prägla honom och den första tidning han arbetade på kom följaktligen att bli socialdemokratiska Nyheterna med redaktion på Södergatan.
– Jag var inte mer än 13 år när jag skrev min första artikel.
Ledningen för Nyheterna fick upp ögonen för unge Olofsson och på våren 1965 var han den siste som anställdes på tidningen innan den samma år gick upp i Arbetet.
– I samma veva blev jag erbjuden dubbel lön på HD. Men jag ville följa min övertygelse och valde Arbetet. På den tiden betydde ens politiska övertygelse som journalist mer än vad den gör i dag.
Nu jobbade han på en stor tidning med en upplaga en bra bit över 100 000 exemplar och bland kollegerna fanns gamle OS-sprintern Lennart Strandberg som var sportchef.
Ryktet om Ken Olofssons framåtanda nådde Stockholm och Aftonbladets legendariske redaktionschef Sigurd Glans rekryterade honom till huvudstaden.
Det dröjde inte länge förrän Ken Olofsson var självskriven på de olympiska spelen – med start i München 1972. Men han arbetade inte bara med sport.
Ken Olofsson berättar om den fantastiska nyhetshösten 1973 då Norrmalmstorgsdramat ägde rum, gamle kungen dog på Helsingborgs lasarett, Chilekuppen, Sveriges dramatiska VM-kvalspel i fotboll på Malta...
Under åren på Aftonbladet gjorde han många resor ut i världen. Ofta till svenska fotbollsproffs.
– På den tiden kunde man sitta hemma hos ett proffs och göra en intervju i köket. Det är ju fullständigt omöjligt i dag.
Det kom också att bli ett mellanspel som redaktionschef på Femina i Stockholm innan det bar tillbaka till Aftonbladet igen.
1987 bestämde sig Ken Olofsson för att bli frilansjournalist. Kanske var det också då som han blev känd för den stora allmänheten med inslag i Aktuellt, TV-sporten, Reportrarna och Agenda.
Och det är i tv vi ser Ken Olofsson än i dag. Under hösten har en dokumentär om Råsunda fotbollsstation blivit klar och den visas i Svt:s kanal 1 på lillejulafton.
Just dokumentärer har legat denne journalist varmt om hjärtat. I mitten av 90-talet följde han bandylegenden Håkan Sundin som drabbats av den svåra sjukdomen ALS.
– Jag var med fram till det bittra slutet och det var ett arbete som grep mig djupt.
Dokumentären kom att uppmärksammans och 1996 utnämndes Ken Olofsson till "Årets sportjournalist".
Allt har dock inte varit en dans på rosor för denne framgångsrike journalist. 2010 dog hans älskade hustru Marina.
– Hela det året var svårt.
Ber man Ken Olofsson att dra fram någon människa, utanför släkten, som betytt mycket för honom kommer ett namn blixtsnabbt – Hasse Sjöström. Det handlar om mannen som har kallats "Mister Högaborg".
– Han tog hand om mig som pojklagsspelare i Högaborgs BK när jag var tolv år och sedan dess har vi följts åt genom livet. Hasse är som en kär storebror och vi pratas vid i telefon minst en gång i veckan.
I sammanhanget kan nämnas att Ken Olofsson blev HBK-ordförande 1969, endast 21 år gammal.
Sedan 1968 har Ken Olofsson bott i Stockholm, med undantag för en avstickare till Aftonbladet i Malmö i början av 1970-talet.
– Här har jag min familj och jag kommer att fortsätta att arbeta med Stockholm som bas. Men jag har alltid en dörr öppen för Helsingborg. Den staden är hemma för mig och Olympia är mitt fotbollstempel. Bara namnet på arenan är så vackert och det får aldrig, aldrig säljas ut i reklamsyfte till något köttproducerande företag.
Och förresten... Vi får inte glömma att Ken Olofsson är i högsta grad aktuell när det gäller hemstaden. Boken "Allsvenska spelare" som handlar om HIF kommer i dagarna ut på bokhandelsdiskarna. Bokens huvudredaktör är gamle kompisen Knut Knutsson. Men Ken Olofsson är självklart medförfattare.
Aktuell: Fyller 65 år 13 december.
Yrke: Journalist.
Bor: Kungsholmen, Stockholm.
Född: Södergatan i Helsingborg.
Familj: Sonen Henrik, svärdotter och två barnbarn.
Ser helst på tv: Nyheter, dokumentärer, samhällsprogram och sport.
Läser dessa tidningar: Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Expressen, Fokus, Dagens Industri och Helsingborgs Dagblad på nätet.
Favoritlag i fotboll: Högaborg och HIF.
Favoritresmål: Florens.
Dold talang: Sjunger mycket i sin ensamhet men det är inget han skryter om.
Gå till toppen