Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Brister i socialtjänstutredning om mördade Marias bror

Det fanns brister i Landskrona stads sätt att arbeta med den 17-åring som senare mördade sin syster, Maria. Hans akt hos individ- och familjeförvaltningen "uppvisar brister av samma slag" som fanns i den mördade systerns akt, enligt Socialstyrelsen.

När den 19-åriga systern mördades i april i år hade hon haft kontakt med individ- och familjeförvaltningen sedan flera år tillbaka. Direkt efter mordet började Socialstyrelsen granska Landskrona stads arbete med systern. I oktober kom svidande kritik: individ- och familjeförvaltningen hade aldrig utrett om kvinnan var utsatt för en hedersproblematik.
Kvinnan var inte den enda i familjen som individ- och familjeförvaltningen jobbade med. Även brodern hade en akt – som även den visar på flera brister.
Socialstyrelsen menar att "broderns akt uppvisar brister av samma slag som de som framkommit i systerns akt" står det i beslutet från myndigheten. Men hur de konkreta bristerna ser ut vill Socialstyrelsen inte berätta.
– Allt jag har sett i broderns akt är sekretessbelagt, säger Ingrid Andersson, utredare vid Socialstyrelsen.
Men av förundersökningen, som upprättats i och med mordet, framgår det att brodern har bott i fyra olika fosterfamiljer under två år. Och en av punkterna som Landskrona stad får kritik för i Socialstyrelsens granskning av brodern och systerns akter är att beviljade insatser inte har följts upp som de borde.
– Att upprätta genomförandeplaner när man beviljar insatser är en av myndighetsutövningens grundbultar.
Hur allvarliga är bristerna ni har sett?
– Det finns ingen vågskål, det är brister i utredningen eller i myndighetsutövningen som gör att Landskrona stad ska åtgärda detta.
Vad hade hänt om Lanskrona stad hade gjort rätt från första början, med båda syskonen?
– Vem vet, det kan man inte svara på, säger Ingrid Andersson.
Gå till toppen