Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fyra föreningar firade

Föreningar med helt olika inriktningar blev mottagare när Sparbanksstiftelsen Skåne återigen kunde dela ut lite generösare belopp.

Representanter för Höganäs bowlingsklubbs veteraner, Höganäs scoutkår, Bräcke mölla och Höganäs musikkår. I mitten Swedbanks Tina Leo. Bakom henne sticker Hans Laufeld upp huvudet.Bild: Suzanne Ingvaldson HD-NST
Tina Leo, kontorschef på Swedbank, hälsade välkommen och därefter tog Hans Laufeld, ordförande för Sparbanksstiftelsen Skåne, till orda.
– Vi är särskilt glada, efter att vi har varit ganska tysta i tre år på grund av finanskrisen, att åter kunna dela ut bidrag, sa han.
Anslagen kommer från avkastning på aktier i Swedbank som Stiftelsen Skåne äger tillsammans med tio andra sparbanksstiftelser i Sverige.
Visserligen har enstaka stipendiater kunnat få en slant även under de gångna åren men inte i den storleksordning som denna dag; totalt 100 000 kronor fördelat på 60 000, 20 000 och två bidrag på 10 000.
Lyckliga mottagare av den största summan var Höganäs musikkår. Trumpetaren Jan Pettersson blåste högtidlig fanfar för varje check i jätteformat som överlämnades.
– När vi 2011 ville göra något extra bestämde vi oss för att starta musikfestival. Det blev succé. Vi tänkte att det var nog bara den gången. Men andra året blev det ännu bättre. Nu tänker vi göra en supermusikfestival när vi dessutom fyller 160 år, berättade kassören Bo Andersson.
Stolt berättar de närvarande representanterna för kåren att man på olika sätt arbetar för att föryngra ensemblen och har 20-talet unga, samt tre yrkesmusiker, knutna till sig.
I Bräcke mölla kommittés korta redogörelse för vad deras tjugo tusenlappar ska gå till finns bland annat att renovera hättan, möllans "mössa", och att på olika vis hålla kvarnen fungerande och möjlig att visas upp för besökare.
Bowlingklubbens veteraner, där kravet på att man måste vara över 60 år för att vara med, ska använda sina pengar till utbildning både i själva sporten och till projekt som att träna balans.
Höganäs scouter kommer att använda sina 10 000 till sommarens planerade resa till Schweiz för "Utmanarscouterna" som är mellan 14 och 19 år.

Sparbanksstiftelsen Skåne

Sökande kan vara privatperson eller förening och ska gärna avse visst eller vissa projekt inom eller med stark anknytning till områdena forskning, näringsliv, idrott, kultur eller utbildning. Information om vid vilka tillfällen bidrag och stipendier kan sökas och hur man går tillväga finns på hemsidan med adress: sparbanksstiftelsenskane.se
Gå till toppen