Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Landsarkivet i Lund flyttar

Det händer stora saker i Lund. Just nu är det en omfattande flyttkarusell på Landsarkivet.

Rolf Johansson, arkivarie vid Landsarkivet i Lund, här på plats i en av forskarsalarna i Arkivcentrum Syd.Bild: Roland Classon
Landsarkivet i Lund har i många år funnits på Arkivgatan och Dalbyvägen (nära Mårtenstorget). Nu flyttas allt arkivmaterial till Arkivcentrum Syd, som finns på Porfyrvägen 20 (Gastelyckans företagsområde). Man räknar med att flyttningen kommer att pågå under hela första halvåret 2013.
Visst blir det en påfrestande tid, både för personalen och forskarna – men det mesta är ändå positivt.
Landsarkivet flyttar in i nya och moderna lokaler. Det blir ljus och trevlig atmosfär. Möjligheterna för forskarna ökar.
– Det här känns mycket bra. Jag ser verkligen fram emot det här. Det är många som längtar efter att vi flyttar hit. Äntligen får vi allt under samma tak, säger Rolf Johansson, arkivarie vid Landsarkivet i Lund.
Han kan allt om verksamheten på Landsarkivet och berättar gärna om den nya utmaningen och de nya lokalerna. Det är stora utrymmen, i flera våningar.
Rolf Johansson, uppväxt i Lund, kom till Landsarkivet redan 1968, har nu varit anställd i 44 år och kan inte tänka sig ett bättre jobb.
– Vi har en väldigt god atmosfär på Landsarkivet och vi jobbar på ett bra sätt tillsammans, säger Rolf Johansson.
Han välkomnar forskarna till Landsarkivet. Här finns allt man kan önska sig. Det är gratis tillgång till materialet och det finns även datorer med databaser och internetuppkoppling.
– Det är viktigt att arkiven visar sig, jag vurmar för arkivrörelsen. Och jag blir glad när studenterna kommer hit, forskar och ställer frågor, säger Rolf Johansson.
Så här det ut i ett av de nya magasinen på Arkivcentrum Syd. Totalt har Landsarkivet i Lund ungefär 4,5 mil handlingar.Bild: Rolf Johansson / Landsarkivet i Lund
Arkivcentrum Syd har en inbjudande atmosfär. Det finns ett 50-tal forskarplatser, konferens- och mötesrum, referensbibliotek, expedition – och cafeteria.
– Fler borde utnyttja arkiven på plats. Det är ju här kompetensen finns och man kan göra en djupdykning i materialet. Och så kan man ju fråga personalen. Att ”sitta på sin egen kammare” är inte alltid det bästa, säger Rolf Johansson.
Den stora flytten började den 3 december och medför förstås begränsad tillgänglighet till arkiven och ändrade öppettider. Under vintermånaderna flyttar man till exempel kyrkoarkiven och 1900-talets folkbokföringshandlingar.
Det äldre kyrkoboksmaterialet kommer dock liksom tidigare att vara tillgängligt i digital form eller som mikrofilm på Arkivcentrum Syd under hela flyttperioden.
– Det är mycket handlingar som ska flyttas från Dalbyvägen. Det är en stor process som kommer att pågå i ett halvår. Även personalen ska ju flytta. Men vi öppnar upp så fort vi kan, säger Rolf Johansson. Se gärna mer information om flytten på vår hemsida.
Och det är inte svårt att hitta till Porfyrvägen 20:
– Visserligen ligger Arkivcentrum lite utanför centrala Lund. Men tar man 5:ans buss från centrum tar det bara fem minuter att komma hit, säger Rolf Johansson.
Förutom att Rolf Johansson är arkivarie vid Landsarkivet håller han även introduktionskurser i släktforskning. Här kommer några goda råd:
– Släktforskning är en fantastisk hobby. Men chansa aldrig. Tänk källkritiskt, skriv alltid upp källorna. Det är viktigt att ha rätt. Ha inte för bråttom. Skriv av allt som står när du hittar något i arkiven.
Rolf Johansson är även ordförande i valberedningen för Skånes Genealogiska Förbund.
Så här ser entrén ut vid Arkivcentrum Syd i Lund.Bild: Roland Classon
FAKTA
Landsarkivet i Lund (som tillkom 1903) som ansvarar för arkivhandlingar inom Skåne, Blekinge och Halland) är en avdelning under Riksarkivet. Landsarkivarie i Lund är Göran Kristiansson.
Landsarkiv finns även i Göteborg, Härnösand, Uppsala, Vadstena, Visby, Östersund. Landsarkivuppdrag har Malmö stadsarkiv, Stockholms stadsarkiv och Värmlandsarkiv (Karlstad).
På Riksarkivet (Marieberg och Arninge) I Stockholm finns den centrala statsförvaltningens arkiv och på Krigsarkivet försvarets arkiv.
Arkivcentrum Syd invigdes 2003. Huvudmän är Landsarkivet i Lund, Lunds universitet och Region Skåne. I lokalerna finns även Lunds stadsarkiv, Länspolismyndigheten i Skåne och Skånes arkivförbund samt DIS Syd och Skånes Genealogiska Förbund.
Gå till toppen