Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nya stipendier till föreningslivet

Efter några år utan några pengar att dela ut har Sparbanksstiftelsen Skåne äntligen fått ett överskott som på onsdagen kom sju föreningar i Åstorp och Bjuv till del.

Glada stipendiater fr v Ulla Jörliden, Bjuvs teaterförening, Kenneth Jersmyr, Åstorps IK, Anita Tykesson, Canastaklubben PRO Billesholm, Leif Tuvesson, Blåa skor, Marianne Mårtensson, HBK Åsen, Lennart Hultberg, Åstorps FF, Pia Karlsson, Åstorps HF. Längst bak står Joakim Gunnarsson Swedbank Bjuv, Bo Svensson, Sparbanksstiftelsen Skåne, Göran Persson, Swedbank Åstorp och kommunalråd Ronny Sandberg (S), Åstorps kommun.Bild: Niklas Gustavsson HD/NST
Finanskrisen 2008 var ett tufft år för de svenska bankerna. Det innebar bland annat att Sparbanksstiftelsen Skåne inte kunde dela ut några stipendier till idrottsföreningar och kulturella organisationer. Därmed försvann plötsligt en viktig sponsor som regelbundet stöttat dem.
När bankaffärerna började gå bättre igen och Sparbanksstiftelsen Skåne åter kunde dela ut stipendier hade föreningarna vant sig av med den lyxen. Därför fick stiftelsen och de lokala Swedbank-kontoren i Åstorp och Bjuv skicka ut uppmaningar till föreningslivet och komma in med ansökningar.
– Jag fick gå in på kommunens hemsida och söka på föreningar för att hitta dem, berättar Göran Persson, kontorschef på Swedbank i Åstorp.
Samma gjorde kollegan i Bjuv, Joakim Gunnarsson, och det resulterade i att totalt 13 föreningar i de två kommunerna hörde av sig med ansökningar som tillsammans gick upp till 1,3 miljoner kronor.
På onsdagen kunde Bo Svensson i Sparbanksstiftelsen Skåne dela ut 100 000 kronor till sju föreningar i de två kommunerna för 2012. Och han meddelade också att det fanns dubbelt så mycket att söka för 2013, uppdelat på vår och höst.
– Det är guld värt det ni gör i föreningslivet med ert sociala engagemang, förklarade Bo Svensson.
Till sin hjälp i urvalet av mottagare hade han bland annat Ronny Sandberg (S), kommunalråd i Åstorp och Christer Landin (S), ordförande i kommunstyrelsens utskott för arbete och tillväxt.
Stipendierna kommer bland annat att användas till utbildning av ledare i de olika föreningarna. Åstorps FF har en satsning på "Hela fotbollsspelaren" med inriktning på hälsa och vila för att utveckla sina yngre medlemmar. Åstorps handbollsförening hoppas kunna starta ett nytt pojklag. I dag har de mest flickor i sin verksamhet.
Åstorps IK ska köpa in utrustning som de kan låna ut till dem som vill pröva på att spela ishockey. Dansklubben Blåa skor ska använda pengarna till att hålla uppe kvaliteten på sin verksamhet genom att samarbeta med skolorna.
Bjuvs teaterförening firar sitt 25-årsjubileum i år och kan satsa lite extra tack vare stipendiepengarna. Handikappbowlingklubben Åsen ska åka till SM i vår och satsar på att så många som möjligt ska kunna vara med. Canastaklubben hos PRO i Billesholm ska köpa nya kortlekar.
Så här mycket fick föreningarna i stipendier från Sparbanksstiftelsen Skåne:
Åstorps FF 13 500 kronor
Canastaklubben PRO Billesholm 1 500
Dansklubben Blåa skor 15 000
Handikappbowlingklubben Åsen 20 000
Bjuvs teaterförening 20 000
Åstorps handbollsförening 20 000
Åstorps IK 10 000.
Gå till toppen