Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

En spjutkasterska minns

Mary Reinfeldt minns sitt första idrottspris. Hon var i tolvårsåldern och gick på Magnus Stenbocksskolan i Helsingborg.

– Vi vandrade på led till Olympia för att möta de andra klasserna i en friidrottstävling. Jag vann i kast med liten boll och fick en tennbägare.
Det blev fler tävlingar. Mary, som på den tiden hette Johansson, blev en duktig friidrottare. När vi träffas i hennes hem i Helsingborg inför 90-årsdagen visar hon album med tidningsklipp och foton från de intensiva ungdomsåren som var fyllda av tävlingar och träning i friidrott och tennis. Det är bilder som visar en hårt koncentrerad Mary på språng och mer uppsluppna bilder av gemenskapen med kompisar på träningsläger.
Mary Reinfeldt segrade i SM i spjutkastning i Stockholm 1 september 1940 med resultatet 38,74. Guldmedaljör i SM blev hon också 1943.
– De andra var stora och kraftiga. Jag var liten och späd. Det var teknik jag hade, säger Mary Reinfeldt.
Ett fint minne från idrottsåren är en tävling i Köpenhamn i juni 1945, inte lång tid efter slutet på andra världskriget och Tysklands ockupation av Danmark. Tävlingsdeltagarna paraderade på Köpenhamns gator och bjöds på middag i den kinesiska paviljongen på Tivoli. Mary Reinfeldt kommer ihåg hur det kändes att kunna resa över Öresund och se de danska och svenska flaggorna på bordet tillsammans.
– Än idag ryser jag vid minnet. Det var så känslosamt.
Under hela sin idrottskarriär var hon IFK Helsingborg trogen och hon var med om att starta föreningens tennissektion. Tennisen har en viktig plats i Mary Reinfeldts liv. Den har hon hållit fast vid långt efter att hon slutat med friidrotten. Efter ett uppehåll greppade hon åter racketen och började också tävla på nytt. Numera spelar hon damdubbel med ett litet gäng i Götahallen. Mary hade tänkt fira sin 90-årsdag med att spela tennis. Nu kan det tyvärr inte bli så. Hälsan sätter stopp.
Hon blev skånsk juniormästarinna i tennis. Mary Reinfeldt bodde nära tennisbanorna på Pålsjö och fick spela som tack för att hon hjälpte till att sopa banorna. Ofta hade hon manliga motspelare och ler lite vid minnet av dåliga förlorare hon mött.
– Ofta var deras fruar med som åskådare och männen tyckte det var förargligt att förlora mot en dam.
Mary Reinfeldt utbildade sig till tränare i friidrott på Bosön, utbildningscentrum för idrott. Hon har arbetat som tränare i friidrott och tennis, men också som lärare framför allt i gymnastik. En viktig period i livet var när hon ägnade sig åt att arrangera resor och kurser på temat vin. Hon var med i Munskänkarna och gick kurser i bland annat Tyskland. Vinintresset delade hon med sin man, Iwan Reinfeldt.
Mary Reinfeldt följer med i sporten på tv och såg hel del OS-sändningar i somras.
Vad skulle du ägna dig åt inom idrotten om du var ung i dag?
– Då hade jag valt mångkamp. Annars hade tennisen fått gå före.
Aktuell: Fyller 90 år 7 januari.
Bor: I Helsingborg.
Familj: Döttrarna Marianne och Inger, fem barnbarn och tio barnbarnsbarn.
Gör: Läser tidningar, löser korsord och spelar canasta. Är medlem i Individuell människohjälp (IM).
Favoritviner: Tycker särskilt mycket om vita Alsaceviner, inte minst Gewürtztraminer.
Uppdrag: Har haft flera föreningsuppdrag. Bland annat i styrelsen för Skånes friidrottsförbund, där hon var enda kvinnliga ledamoten på sin tid.
Gå till toppen