Helsingborg

Elineberg: nya datorvagnar

Datorer har funnits länge, men för en del skolor kom det riktiga it-uppvaknandet först hösten 2012. Nya läroplanen ställer högre krav och det finns allt fler och bättre digitala läromedel. Under hösten anställde Elinebergsskolan en it-strateg, de gammeldags datorsalarna ersattes av datorvagnar och lärarna har gått på inspirationsföreläsningar.
– Det har stått still länge i skolans värld, men de senaste åren har det fullkomligt exploderat, säger skolans it-strateg Marie-Louise Persson.
Datorerna är fortfarande relativt få (en på fem elever), och många lektioner saknar digitala inslag. Men för pedagogerna är förändringen stor. Att slippa dra iväg delar av klassen till en speciell datorsal har visat sig göra stor skillnad. Datorvagnarna är så mycket mer flexibla.
– Det är så viktigt att det är smidigt. Man vill inte ha meck med sladdar som ska dras eller behöva flytta delar av klassen till en datorsal, säger Marie-Louise Persson.
Varje vagn har femton datorer, och delas av flera klasser. De räcker alltså inte till en hel klass. Lärarna har önskemål om fler, enligt rektorn kommer det under 2013. Men oftast samarbetar eleverna ändå vid datorerna. De gör klassbloggar, filmer och söker information.
Språkläraren Louise Lindén är mycket entusiastisk över de nya datorprogram hon lärt sig använda i höst på Elinebergsskolan, inte minst popplet, där man gör digitala tankekartor.
– Jag är fullständigt poppletifierad! Det blir så fint även för elever som inte har förmågan att skriva och rita fint. Det är fantastiskt att se.
En grupp sjundeklassare har gjort filmade labbrapporter. De har skrivit manus, filmat med sina telefoner mobiler och klippt med Moviemaker. Att eleverna lär sig göra film är tydligt, men blir de också bättre på kemi?
Det tycker matte- och NO-läraren Helen Joelsson. Hon är helsåld på film som pedagogiskt verktyg, tycker att sambandet mellan lärande och lust blir så tydligt. Elever som tidigare inte har tyckt om kemi har kommit fram och tackat.
– En tjej sa att det var det roligaste hon hade gjort.
Gå till toppen