Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Marias bror inte psyksjuk

Marias 17-årige bror, åtalad för mordet på sin egen syster, är inte psyksjuk. Det framgår av den rättspsykiatriska utredning som gjorts. Därmed kan han dömas till fängelse.

Bild: Stefan Ed HD/NST
Den allra största delen av rättegången mot den 17-årige brodern har redan genomförts. Lunds tingsrätt har redan slagit fast att han är skyldig till mordet på sin 19-åriga syster, Maria. Rätten har också slagit fast att han begick mordet för att upprätta släktens heder.
Men innan tingsrätten beslutar om påföljd för 17-åringen ville de göra en rättspsykiatrisk undersökning, för att slå fast om han lider av någon form av psykisk störning.
Nu är den rättspsykiatriska undersökningen klar och den konstaterar att 17-åringen inte lider av någon psykisk störning, varken när han mördade Maria eller när undersökningen genomfördes.
Beskedet betyder att 17-åringen inte kan dömas till rättspsykiatrisk vård. Åklagaren har yrkat på åtta års fängelse.
Huvudförhandlingen kommer att återupptas den 18 januari. 17-åringen sitter fortsatt häktad.
För Urban Jansson, 17-åringens försvarsadvokat, var resultatet av undersökningen väntat.
– Det här betyder egentligen bara att han inte kan få någon psykiatrisk våd eftersom han inte har något behov av det, säger han och fortsätter:
– Jag kommer plädera för en så rimlig och lindrig påföljd som möjligt.
Brodern nekar till brott och menar att en okänd maskerad man ska ha mördat hans syster, vilket tingsrätten alltså inte alls har trott på.
– Det som sker nu är egentligen bara en period fram till ett överklagande, säger Urban Jansson.
Är ett överklagande huggit i sten?
- Ja.
Gå till toppen