Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Hälsa & Motion

Allt fler unga hör sämre

Musik i lurarna är härligt, men kan också vara skadligt om du lyssnar på fel sätt. De som skruvar upp volymen tokhögt och dessutom lyssnar under många, långa timmar riskerar att få betala - med försämrad hörsel.

Att hörseln försämras med åldern kan vi inte rå på. Däremot blir det allt vanligare med hörselproblem redan tidigt i livet. Att lyssna mycket på musik i hörlurar är huvudorsaken.Bild: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Föreställ dig för ett ögonblick att du inte längre kan höra något. Vad skulle du sakna mest? Vårfåglarnas kvitter, sommarlövens sus, knastrande snö, barnskratt, Ramsteins ös eller smäktande Mozarttoner? Det är lätt att ta hörseln för givet, men förr eller senare kommer vi alla att drabbas av att örats förmåga sviker oss.

Att hörseln försämras är tyvärr ett ålderstecken vi inte kan göra mycket åt, men faktum är att det blir allt vanligare med hörselproblem redan tidigt i livet. En amerikansk studie har visat att antalet ungdomar med hörselnedsättning ökat de senaste åren. Från cirka 12 procent i början av 1990-talet till cirka 17 procent 2005-2006.
- Det är visserligen knappt märkbart, men mätbart och visar att hörselnedsättning är något som långsamt kommer smygande, säger Ann-Christin Johnson, docent och universitetslektor vid enheten för audionomi på Karolinska Institutet.

Att lyssna på musik med hörlurar har sina risker, i synnerhet om man drar upp volymen rejält - vilket många gör. Både tiden man lyssnar och volymen har betydelse. Mer än 88 decibel och fyra timmars lyssnande är inte att rekommendera. Men studier i både Sverige och USA visar att volymen snarare brukar ligga på 90 decibel, och det är inte ovanligt att musiken skvalar hela dagarna. Det finns till och med de som fortsätter att lyssna med lurarna i öronen även när de sover.
- Decibel är ett logaritmiskt mått, och 88 decibel är dubbelt så högt som 85 decibel. Har man mer än 90 i lurarna är till och med två timmars lyssnande för mycket, säger Ann-Christin Johnson som befarar att vi på sikt kommer att se allt mer effekter av dagens hörlurslyssnande.

Ny forskning visar att även stress kan orsaka hörselnedsättning. Det berättar Barbara Canlon, professor vid institutionen för fysiologi och farmakologi. 360 personer deltog i studien, både utbrända och kroniskt stressade samt "normala".
- Hörselproblem kommer mycket tidigare än vad de gjorde förr, nu har många problem redan i 35-40-årsåldern, säger Barbara Canlon och tillägger att studien visar tydliga samband mellan kronisk stress och ökad risk för såväl tinnitus som försämrad hörsel.


Dagens samhälle är stressigt och bjuder på en konstant ljudmatta.
- Om du tröttar ut dina hörselceller kan du få en permanent hörselskada. Och när cellerna skadas och dör, ja då är de borta för resten av livet, säger Barbara Canlon.

Fakta

Vad kan ge hörselnedsättning?
+ Hög ålder är den vanligaste orsaken. Liksom alla andra sinnen försämras även hörseln ju äldre vi blir.
+ Buller. Hög musik i lurar, ljudintensiva arbetsplatser, konserter och så vidare.
+ Stress.
+ Vissa lösningsmedel kan orsaka nedsatt hörsel, i synnerhet i samband med buller. Kemikalierna skadar hörselnerverna.
+ Vissa läkemedel, exempelvis vissa sorters antibiotika och vissa läkemedel mot cancer. Även magnecyl kan ge hörselnedsättning, dock endast tillfälligt.
+ Upprepade öroninfektioner. Så kallade öronbarn har ökad risk för hörselproblem senare i livet.
+ Smällare och raketer nära örat, och skallskador. (TT Spektra)
Vårda dina öron
+ Dra ner på volymen i dina hörlurar, och lyssna lagom länge. Max fyra timmar per dag.
+ Ha alltid hörselskydd på dig när du arbetar med sådant som genererar höga ljud, som när du hamrar och borrar hemma, kör med motorsåg, snöskoter, gräsklippare med mera.
+ Om din hörsel känns sämre, gå till läkaren bums för att utreda vad det beror på. Har du tur beror den försämrade hörseln enbart på att du fått en vaxpropp - något som är lätt att avhjälpa.
+ Om du arbetar i en miljö som är bullrig och störande, se om det inte går att åtgärda i form av ljudabsorbenter, ombyggnad eller liknande. Högt ljud påverkar inte bara din hörsel utan även möjligheterna till inlärning och koncentration.
+ Peta aldrig med något i örat som är smalare än ett lillfinger. Och använd absolut inte tops för att rengöra små barns öron, risken finns att barnet rycker till och du riskerar då att skada trumhinnan.
+ Människor kan ha särskilt känsliga öron, så kallade glasöron, de löper större risk att drabbas av hörselskador efter bullerexponering än de med öron som har större motståndskraft, så kallade stenöron. Hur känslig man är beror troligen på ärftliga faktorer och andra risker.
Källa: Ann-Christin Johnson, docent och universitetslektor, Karolinska Institutet
Sök hjälp
Vänd dig till vårdcentralen om du har svårt att höra. Sök däremot direkt till akuten om du plötsligt får dålig hörsel på ena örat, hör dåligt efter dykning eller slag, hör dåligt och samtidigt känner smärta i örat eller i huvudet, eller om du plötsligt hör dåligt och samtidigt känner dig yr.
Källa: Vårdguiden
Mät buller på egen hand
Arbetsmiljöverket har en gratis bullermätare som du kan ladda ner till din telefon.
För iphone: http://itunes.apple.com/se/app/buller/id418022274?mt=8
För android: https://market.android.com/details?id=se.av.buller
Källa: Arbetsmiljöverket
Gå till toppen