Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Våldsbrotten minskar kraftigt

Våldsbrotten fortsätter att minska och vågen av skadegörelse har mattats av. Men stölderna ökar. Det visar polisens senaste kvartalsrapport.

Brottsligheten i Landskrona sjönk något i slutet av det gångna året, men 2012 blev ändå ett betydligt mer kriminellt år än de två föregående.
Jämfört med 2011 ökade antalet anmälda brott med 12 procent. Antal anmälda brott var 7 103 stycken.
De stora narkotikaärenden som polisen har arbetat med den senaste tiden är en av de främsta förklaringarna till ökningen.
Så här ser statistiken ut
I dagarna har polisen i Nordvästskåne presenterat sin rapport för fjärde kvartalet 2012. För Landskronas del är det främst tre saker som sticker ut.
1. Våldsbrotten fortsätter att minska
Fjärde kvartalet anmäldes färre våldsbrott än något annat kvartal de senaste två åren. Färre fall av misshandel svarar för en stor del av minskningen.
Även antalet fall av olaga hot minskade kraftigt. Fjärde kvartalet 2012 var de bara en fjärdedel så många som samma kvartal 2010.
Men även om de tre sista månaderna bjöd på en minskning av våldsbrotten, ser helårssiffrorna inte bättre ut än de senaste åren. Årets första månader var nämligen något mer våldsamma.
2. Vågen av skadegörelse har mattats av
Under juli, augusti och september sköt skadegörelsebrotten i höjden. Ökningen förklarades till stor del av att Trafikverket samlat ihop ett stort antal anmälningar om klotter. Under årets sista månader minskade anmälningarna, men låg fortfarande på en hög nivå.
Under hela 2012 anmäldes 50 procent fler skadegörelser än föregående år.
3. Stölderna blir fler
Antalet tillgreppsbrott – stölder inklusive inbrott – är fler än de har varit de senaste årens fjärde kvartal. Men jämför man med övriga delar av åren är ökningen inte särskilt stor.
Cykelstölderna ökar, bilinbrotten ökar och stölder från lastbilar ökar. Inbrotten ökar också, men det är inte butiker och bostäder som drabbas, utan skolor och företag.
Bensinstölder i kombination med stulna registreringsskyltar fortsätter att vara vanliga.
Gå till toppen