Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Bulle med bulle" kan få en egen dag

Tryck fast en kokosbulle i en delad småfralla och du har en "bulle med bulle". Nu jobbar entusiaster för att det nordvästskånska bakverket ska få en egen dag i almanackan.

Helsingborgaren Daniel Glantz-Persson, 23 år och studerande, tar ett fast grepp med händerna om en nytillverkad "bulle med bulle" vid ett kafébord i stan.
Han gapar stort och mumsar ljudligt när han bestämt tryckt in läckerheten i munnen.
– Det här är gott, mycket gott, väser han mellan tuggorna.
Daniel Glantz-Persson är en hängiven bulle med bulle-älskare.
– Den är inte bara god, billig och enkel att tillaga. Den väcker också minnen från förr när vi kompisar emellan delade bulle på fritidsgården och på skolrasten, säger Daniel Glantz-Persson.
Han har länge haft en idé att skapa en speciell bulle med bulle-dag som ska firas med fest över hela landet.
– Det är inte bara vi i nordvästra Skåne som ska kunna njuta av bakverket. Förhoppningen är att den ska få en egen dag i almanackan.
Han presenterade sina idéer med upprop på Facebook.
– Jag fick ett enormt gensvar både bland vänner och okända och det skapades snabbt en Faceboook-grupp, som nu arbetar med bulle-dag.
Max Fahlman på Fahlmans konditori i Helsingborg var en av Facebook-vännerna som såg uppropet och tillsammans har de nu börjat finslipa planerna på en högtidsdag.
– Vi har slagit fast att en riktig bulle med bulle ska bestå av en vanlig enkel franskbrödbulle och en kokosbulle. Den ska enkelt kunna tillagas till på fiket, i parken eller på trottoaren. Bullen kan ätas i ensamhet, men ska helst intas tillsammans med en vän eller flera vänner, säger han.
Daniel Glantz-Persson och Max Fahlmans hoppas att man via almanackan ska kunna lansera en bulle med bulle-dag.
– Vi har kanelbullens dag, fettisdagen, Gustav Adolfsbakelse. Så varför inte en bulle med bulle-dag?
De tycker att 10 april kan vara en lämplig dag för firandet.
– Då är det vår i luften, jag har namnsdag och enligt almanackan krockar det inte med något annat arrangemang, säger Daniel Glantz-Persson.
Gå till toppen