Familj

Malmberg övervann sin skräck

Dag Malmberg, Kabben i folkkära tv-serien Saltön, var den siste vännerna kunde föreställa sig som skådespelare. Det tog honom flera år att övervinna skräcken för att bli sedd.
Mycket har Dag Malmberg varit med om de senaste tre decennierna som skådespelare. Det har blivit såväl teater som film- och tv-produktioner. Men någon enskild höjdpunkt förmår han inte peka ut.
– Det som är gjort försöker jag att förtränga. Jag kan fortfarande rodna av skam mitt i natten för insatser som jag inte är nöjd med. Att titta framåt är mycket roligare. Då ser jag rollen jag spelar just nu - polischef i den svensk-danska kriminalserie Bron.
Men var det inte roligt att ta emot folkets uppskattning efter rollen som Kabben i Saltön?
– Jo, visst. Men jag är en ganska skygg yrkesmänniska. För det mesta är jag hemma och dricker gott vin. Samtidigt är jag social när jag umgås med mina gamla vänner.
Hur uppfattar de dig?
– De har sagt att jag var den absolut siste de kunde tro skulle bli skådespelare. På gymnasiet var jag en tyst betraktare. Hör och häpna, jag tyckte inte om att vara i fokus. Utanför scenen är jag tillbakadragen och har inget socialt bekräftelsebehov. Beslutet att bli skådespelare var en kontraproduktiv handling, skrattar han.
Denna "kontraproduktiva handling" föregicks av högskolestudier, något som hans borgerliga bakgrund påbjöd. Men studierna i sociologi och historia rönte inte någon större framgång, bara svällande studieskulder.
Han nödgades arbeta. Som hamnarbetare och sedermera scenarbetare på Göteborgs stadsteater. Det senare stortrivdes han med fastän han egentligen hade tummen mitt i handen. Därför hade han ingenting emot att avancera till regiassistent. Med jobbet följde oplanerade inhopp för sjuka skådespelare. Det blev succé.
Koreografen - tillika dåvarande prefekten vid Göteborgs scenskola - insisterade på att den mångfacetterade 27-åringen genast borde söka till scenskolan.
– Det var en chock, men jag gjorde det med en veckas varsel. Och jag kom in! Antagligen inte för att jag var bra, utan för att de insåg att jag annars aldrig skulle komma tillbaka.
Därmed inte sagt att problemen var över för den unge mannen.
– Det var rena skräcken att bli sedd. Den där rädslan är bland det farligaste för en skådespelare. Det tog mig flera år att övervinna den. Valet stod mellan att komma över den eller ge upp skådespelarkarriären och ta nya studielån. Tack och lov hade jag tillräckligt med djävlar anamma.
Vad blir du när du blir stor?
– En väldigt bra morfar. Jag vill vara någon som står för något och som det går att lita på. Låter det för banalt? TT Spektra

Dag Malmberg

Aktuell: Fyller 60 år den 18 januari.
Gör: Skådespelare och regissör.
På gång: Som polischefen Hans i tv-serien Bron.
Bor: Göteborg.
Familj: Tre barn, ett barnbarn - och ett till på väg.
Så firas födelsedagen: Med att jobba.
Om att fylla 60: "Det känns jobbigt. Man kommer närmare den utmätta tiden och skymtar träfracken. Jag brottas med det och har svårt att förstå och hantera det."
Fritidsintressen: Läsning och fotboll. "Jag är gaisare så jag har det lite jobbigt med nervsystemet."
Regi: "Jag regisserar bara när jag har något att berätta."
Teater eller film: "Alltmer kamera. Jag trivs och känner mig trygg framför kameran. Där känner jag närhet till texten, rytmen och fraseringen."
Gå till toppen