Annons

Annons

Annons

Kultur

Sista tangon på Dunkers

Linda Fagerström ser utställningen "Ta plats!" på Dunkers och konstaterar att ambitionerna med verksamheten har fallit samman.

Text

Att Dunkers kulturhus nu visar en konstutställning med namnet Ta plats! är paradoxalt. Plats för konst tänker Dunkers nämligen inte alls ha i framtiden. Bara familje- och fotoutställningar, så lyder det nya mottot. Ingen konst.

Symptomatiskt nog, kanske, är den här utställningen inte heller producerad av Dunkers utan av Konstfrämjandet och curatorn PO Hagström. Den skapades redan för två år sedan och turnerar landet runt. Stoppet i Helsingborg är ett av tio för utställningen som alltså nu är två år gammal.

Annons

Annons

"Ta plats!" är alltså inte särskilt ny. Inte heller stor. Bara fem verk ingår. Det är filmen ”The Visitors” av Lisa Jeannin & Rolf Schuurmans, Lisa Torells berättelse om vilda djur i stadsmiljö och Jacob Dahlgrens skog av starkt färgade sidensnören, ”The Wonderful World Of Abstraction”. Konstnärsduon Performing Pictures visar korta animeringar, i Felix Gmelins ”Tango” färdas man på en monterad stol längs en slinga i golvet i långsam dans.

Utställningen är tänkt att visas på alternativa ytor – i det här fallet i kulturhusets foajé. På det viset ökar tillgängligheten även genom att också ickebetalande kan besöka utställningen. Detta kan förstås också tolkas som att Dunkers inte vågar tro att folk vill betala för att se en konstutställning. Konst – det är ju meningslöst att lägga pengar på.

Alldeles i samklang, helt enkelt, med de politiska beslut som ligger till grund för Dunkers nya utställningsinriktning.

Konstfrämjandet har under decennier varit en viktig aktör i svenskt konstliv. Människor i lokala konstföreningar, studiecirklar och på arbetsplatser landet över har tack vare Konstfrämjandet mött konst på ett sätt som varit inbjudande och begripligt. Med nytänkande, orädd hållning och stora pedagogiska insatser har de bidragit till att konst introducerats i nya sammanhang. På det viset är "Ta plats!" nog en typisk Konstfrämjandet-utställning.

Annons

Men. Dunkers Kulturhus är helt fel kontext. "Ta plats!" är malplacerad här.

Annons

På utställningens turnéplan finns en rad mindre och relativt oetablerade konsthallar på mindre orter.

Dunkers Kulturhus däremot, vars publik sedan flera år är välbekant med samtidskonst, behöver inte en nybörjarutställning som denna.

Ta plats!

Dunkers Kulturhus

Pågår till 3 mars

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan