Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Digitalt & teknik

Wywallets villkor får mig att behålla mitt Jojo-kort

Från första februari behöver den som vill använda sin mobiltelefon för att betala en resa med Skånetrafikens tåg och bussar använda tjänsten Wywallet. Det finns fördelar med den här lösningen, till exempel att vi som har tjänstemobiler kan betala med mobilen utan att det kostar arbetsgivaren något.
Det är ändrad lagstiftning kring hanteringen av mobilbetalningar som föranlett förändringen, det är inget som Skånetrafiken själva kommit på. Men valet av just Wywallet är Skånetrafikens. Bland annat har Västtrafik och SL valt andra lösningar.
Wywallets användarvillkor har nämligen orsakat en kritikstorm.
I villkoren som den som använder tjänsten måste godkänna står det att företaget bakom Wywallet, 4T – ett samarbete mellan Telia, Tele2, Telenor och Tre – har rätt att använda kundens personuppgifter till bland annat kreditprövning, riktad marknadsföring och”kundanalyser”. Dessutom kan uppgifterna inte bara användas av bolag i 4T-koncernen utan även företag som de samarbetar med.
Det här har fått många att, med rätta, reagera. På bloggar, företagens facebooksidor och twitter har skarp kritik förts fram.
Men kritiken bemöts förvånansvärt dåligt av de ansvariga. Skånetrafiken bedyrar på sin facebooksida att Wywallet inte lämnar vidare uppgifter till tredje part, och hänvisar till en artikel i HD där företagets marknadschef säger att det inte är något de tänker göra.
Vänta lite nu – varför står det då så i villkoren?  Om det svaret stämmer så vore det enkelt för dem att ta bort den biten. Så länge den står kvar där betyder faktiskt inte löften i intervjuer någonting.
På Twitter verkar företagets standardsvar vara att villkoren ska ”förtydligas”.
Som många andra förhåller jag mig skeptisk till tjänsten tills att det är gjort, och håller mig så länge till mitt Jojo-kort.
En digital plånbok i mobilen skulle underlätta vardagslivet i många lägen. Men vi som betalar borde själva ha rätt att välja vilken leverantör vi vill använda, inte tvingas till ett val av den vi handlar av.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs HD för 8 kr/vecka i 8 veckor – därefter tillsvidare 129 kr/månad. Ingen bindningstid.

Säg upp när du vill.

Det här ingår i Digital

  • Fri tillgång till alla nyheter på hd.se och i vår nyhetsapp.
  • HDpasset med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.
Vi är en del av Bonnier News (559080-0917)
Betalningar hanteras av Klarna

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy