Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dom mot Marias bror dröjer

Beslut om påföljd för Marias bror dröjer till den 29 januari. Åklagaren håller fast vid att åtta års fängelse är lämpligt. Försvaret yrkar att 20 månaders ungdomsvård är nog.

Det kommer att dröja ytterligare några dagar – till den 29 januari – innan den mordåtalade 17-åringen får veta de rättsliga konsekvenserna av att ha mördat sin syster, Maria.
På fredagen genomfördes den sjätte och sista rättegångsdagen. Det blev en kort tillställning där rätten tog del av den rättspsykiatriska undersökningen (som säger att 17-åringen är psykiskt frisk) och beslutade att han ska sitta fortsatt häktad med restriktioner.
Det fanns också utrymme för parterna att hålla en sista plädering.
Åklagaren Magnus Larsson höll fast vid sitt yrkande på åtta års fängelse.
Halvsysterns målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz instämde i yrkandet.
– Vi på målsägandesidan tycker att annan påföljd än fängelse är uteslutet i det här målet, sa hon över telefon.
– Jag har svårt att föreställa mig ett svårare mord. Hon har varit fysiskt svagare och blivit brutalt avrättad i sitt eget hem, en plats där hon ska känna sig trygg och säker. Och tittar vi på hennes skadebild, med motvärnsskadorna, så tyder handlandet från den tilltalade på en tortyrliknande och omfattande misshandel före mordet. Maria måste ha känt en oerhört stark smärta och ångest innan hon till slut avled.
17-åringens försvarsadvokat Urban Jansson yrkade på 20 månaders sluten ungdomsvård.
– När man ska ta ställning till straffvärdet finns det ett antal rekvisit man kan ta hänsyn till, som om det funnits särskild planering. I vårt fall finns det inget som tyder på en särskild planering. Snarare tvärtom finns det uppgifter som ensidigt pekar på att det här är en plötslig händelse och som är hastigt övergående.
Urban Jansson bad även rätten att ta hänsyn till att 17-åringen knappast är någon återfallsförbrytare. Dessutom, menade han, är mordet närmast att bedöma som dråp, vilket borde påverka valet av påföljd.
– Vi har inte fått någon förklaring till hur det här kunde vända från att ena sekunden ha varit ett normalt samkväm mellan honom och hans syster, till plötsligt den här dödliga utgången. Det tyder ju på en dråpsituation, där någon av någon anledning har haft svårt att besinna sig.
Och hedersmotivet, menade Urban Jansson vidare, bör även det vara en förmildrande omständighet.
– Det finns ingen 17-åring som planerar ett sånt här brott. Försvaret menar att det finns två offer i detta.
Genom hela polisförhören och rättegången har 17-åringen och hans försvar nekat till mordanklagelserna och hävdat att mordet begåtts av en annan, okänd man. På fredagen nämndes inget om detta. Urban Jansson förklarade för rätten att det inte var aktuellt att plädera i skuldfrågan då rätten redan meddelat att 17-åringen funnits skyldig.
Slutligen meddelade domare Ralf Larsson att tingsrätten avkunnar sin slutliga dom den 29 januari.
Till dess ska 17-åringen sitta fortsatt häktad med restriktioner, delvis för att han på fri fot eller på ett ungdomshem (där plats finns) skulle kunna förstöra den vidare polisutredningen kring pappan och Marias make i Irak.
Det sistnämnda fick 17-åringen att för första gången under rättegången resa sig upp och be om ordet.
– Ursäkta, jag vill bara säga en sak. Hade jag velat förstöra utredningen hade jag gjort det från början när jag låg på sjukhus, sa han.
Kriminalvårdens vakter låste handbojorna kring 17-åringens händer och förde lugnt ut honom för vidare färd mot ännu en tid i häktescellen.
Oavsett vad tingsrätten beslutar kommer saken med all säkerhet att hamna i hovrätten.
Gå till toppen