Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kvartssekel med teater i Bjuv

De stretar på långt från strålkastarljuset, men mötet med skådespelarnas vardag är belöning för eldsjälarna i 25-årsjubilerande Bjuvs teaterförening.

I ett kvartssekel har Bjuvs teaterförening sett till att det ges levande teaterföreställningar i kommunen. Genom deras försorg har det spelats komedi, operett, musikal, klassisk dramatik och barnteater år efter år.
Det var den gamle teaterchefen vid Helsingborgs stadsteater, Claes Sylwander, som efter sin pensionering tog initiativ till att det bildades en lokal riksteaterförening 1988. På så vis skulle man kunna arrangera föreställningar till ett rabatterat pris.
På den tiden kunde bara föreningar och företag vara medlemmar i teaterföreningen. Dock fanns det en publikförening, som hette Thalias vänner, där privatpersoner kunde vara med. Och det var genom den som den nuvarande ordföranden Ulla Jörliden kom med.
– Jag kände en del som var med och tyckte det verkade trevligt med teater och var nyfiken på det, säger Ulla Jörliden, som varit med sedan 1996.
Bertil Ganrot, sekreterare i föreningen, gick med 2005 efter att han blivit pensionär och hade tid över att odla sitt teaterintresse.
– Någon ska göra jobbet så att alla kan njuta av föreställningarna, säger Bertil Ganrot.
Och mycket jobb är det för de sju i styrelsen. En gång om året åker de en så kallad utbudskonferens där Riksteatern och fria teatergrupper presenterar sina föreställningar.
De delar upp sig i två grupper och kollar in så många presentationer de bara kan. Sedan träffas de och pratar ihop sig om vilka sju föreställningar man helst vill ha. Urvalet bestäms inte bara av vad som verkar vara bra, utan det ska passa för just de förutsättningar som scenen på Flamman i Ekeby har.
– De ska få plats på scenen, vi ska ha råd med dem och så ska det bli en bra variation på hela säsongen, säger Ulla Jörliden.
Teaterföreningen vill ha både klassiskt drama, komedi och musikteater, lättsammare föreställningar som kan dra en större publik och lite mer seriösa pjäser, som inte lockar lika många. Publiken brukar skifta mellan som minst 35–40 personer till över 150 betalande.
Föreställningarna kostar teaterföreningen mellan 10 000 och 35 000 kronor. Vårens största satsning är clownteatergruppen 1 2 3 Schtunk, som spelar sin egen version av "Hemsöborna". Budgeten för en säsong brukar ligga på drygt 100 000 kronor.
– Från kommunen får vi bara 40 000 kronor i bidrag därför var det bra när vi fick stipendiet från Sparbanksstiftelsen Skåne, säger Ulla Jörliden.
En kompensation får de aktiva i föreningen genom att hjälpa till med att bygga scenen åt de gästande artisterna och grupperna. Det tar mellan två och fem timmar med både för- och efterarbetet. Det blir inte bara ett ansträngande slit, utan tillfällen till att komma skådespelare och tekniken lite närmare in på livet.
– Vi sitter och fikar en stund också. Det blir ofta en trevlig pratstund, säger Bertil Ganrot.
Under de senaste åren har antalet medlemmar i föreningen minskat sakta men säkert. Nu är man nere i cirka 160. Det är dock en bra siffra jämfört med många andra föreningar. Bjuv tillhör till exempel den lilla grupp vars medlemsantal överstiger en procent av hemkommunens invånarantal, den så kallade guldklubben.
Ett litet tillskott har man dock fått på sistone. I samband med att Riksteaterföreningarna i Åstorp, Klippan och Svalöv las ned tog man över en del av deras medlemmar.
– Så vi håller ställningarna bra i alla fall, säger Ulla Jörliden.

Bjuvs teaterförening, våren 2013

"Ted Gärdestad – en berättelse om sångerna och livet" med Erik Winqvist och Simon Forsman, 27 januari.
"Bortom allt förnuft - en inte så lite tokig föreställning för vuxna" med Friteatern, 24 februari (föregås av årsmöte).
"Lilla spökshowen" med Lilla vilda teatern, 17 mars.
"Hemsöborna" med 1 2 3 Schtunk, 24 mars.
Vuxenföreställningarna ges klockan 16 på Flamman i Ekeby. Barnteatern på Billesholms Folkets park klockan 15.
Dessutom anordnar Bjuvs teaterförening teaterresor till Malmö opera i samarbete med SPF Fyrklövern.
Gå till toppen