Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Ett liv med blicken genom gluggen

För snart 40 år sedan startade allting. Mats Landerberg klev in hos en av Halmstads fotografer för att praktisera som fotolärling. Nu har han hittat hem i Magnarp.

Mats Landerberg och hustrun Kith Landerberg hade passerat gården i Magnarp i stort sett dagligen i 15 år. Han hade lärt känna familjen som använde gården som sommarboende. Ett ställe som skulle passa perfekt som bostad med plats för fotostudio och företag. Det fanns bara ett problem. Det var någon annan som ägde den.
– För 15 år sedan fick jag en idé och sa till Kith - tänk dig att ha jobbet och boendet ihop. Tänk att ha det på den gården, säger fotograf Mats Landerberg.
Sommaren 2011 fick han reda på att gården var till salu och efter att affären gick i lås startade ombyggnaden. Där det tidigare var stall finns i dag fotostudio, bildgalleri och produktion.
Att Mats Landerberg skulle bli fotograf bestämde han tidigt. Redan på högstadiet valde han fotografi när det var fritt valt arbete och efter nionde klass blev han lärling hos fotograf Leif Strandh i Halmstad.
– Jag kastades rakt in i fotograferingarna. Efter ett halvår när jag var precis 16 år sa han att hans familj planerade att åka till Spanien på semester. Han undrade om jag kunde hålla i verksamheten under tiden. De skulle vara borta i fyra månader, säger Mats Landerberg.
Han skötte alla fotograferingar utom brudparen och till slut blev det fyra år som lärling.
– Bättre skola än det fanns inte.
Sedan bar det av till Göteborg något år men plötsligt fanns där inga jobb som fotograf. På Arbetsförmedlingen visade det sig att det fanns två fotografjobb i hela landet. Det ena var i Gävle och det andra på Guttsman i Ängelholm.
– Det enda jag tänkte var att jag i varje fall inte skulle till Ängelholm för det ligger i Skåne...
Men efter ytterligare en månad hade han ändrat sig. Det blev två år hos Guttsman innan han startade eget, 1981.
Mycket har hänt under årens lopp. En stor förändring var den digitala tekniken som Mats Landerberg började använda i mitten av 1990-talet och gick över helt till tio år senare.
– Jag saknar inte mörkrummet. Det jag kunde göra där kan jag göra mångfalt i ljusrummet, i datorn, säger han.
I jobbet ingår allt från skadebilder till försäkringsbolag till familjebilder och brudpar. 30 procent av jobben är reklam och produktbilder.
Fritiden ägnar han gärna åt musik med bandet Starclub. Redan som femåring började Mats Landerberg spela piano och i bandet återfinns han bakom keyboarden.
– Musik och fotografi triggar samma del av hjärnan. Star Club är dessutom namnet på klubben i Tyskland där Beatles spelade för första gången. Vi spelar 1960-70-tals musik.
Mycket fritid ägnas också åt träning inför Vasaloppet. I år är det tänkt att han ska genomföra sitt femtonde Vasalopp. Som 25-åring fick Mats Landerberg en knäskada som hindrade honom från att springa. Efter att inte alls ha motionerat under flera år fick han för sig att åka längdskidor i stället. Just Vasaloppet ser han som en fantastisk resa.
– Det går olika fort beroende på förhållandena och min form. Det snabbaste jag åkt på är 7 timmar och 14 minuter. Det år det tog längst tid åkte jag på 11 timmar och 4 minuter.
En normal träningsdos under ett år brukar landa på omkring 150 timmar på framför allt rullskidor.
– Det rensar skallen och du får ladda om.
Emellanåt får Mats Landerberg höra att han har mer än dialekten gemensamt med komikern Thomas Pettersson.
– Ett tag gjorde jag studentfotograferingarna på Rönneskolan med alla gruppbilder. En aningen överförfriskad student sa att "Du fotografen... du är så lik den där Krister Pettersson...". Men jag har väl ungefär samma kroppsspråk som Thomas Pettersson och så kommer jag från Halmstad.
Förutom fotograferingar håller Mats och Kith Landerberg utbildningar för fotografer från Norge och Sverige två gånger om året.
– Då utbildar vi andra i vårt sätt att tänka. Det vi ger är verktygen sedan är det upp till var och en att göra som de själva vill ändå.
Han har även hunnit med att vara president i Ängelholm–Bjäre Rotaryklubb som han och Kith var med och grundade och de är fortsatt aktiva.
– Vi skiljer oss från andra Rotaryklubbar eftersom 50 procent av medlemmarna i klubben är kvinnor. Totalt är vi 38 medlemmar som träffas och gör en humanitär insats.

Fakta

Namn: Mats Landerberg
Bor: Magnarp
Ålder: 55 år
Familj: Hustru Kith och två utflugna barn.
Favoritmotiv: Det är mångfalden som är rolig. Att det är otroligt varierat.
Favoritfotograf: Det är två fotografer jag inspireras mest av. Det är Irving Penn och Ansel Adams.
Favoritkamera: Hasselblad 500 och en fotokamera av schweiziska tillverkaren Sinar.
Det visste du inte om mig: I år åker jag mitt 15:e Vasalopp.
Gå till toppen