Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Högern står stadigt i Israel

Lotta Schüllerqvist om dagens val.

Jag träffar inte en enda person i Jerusalem som tror att Netanyahu kan förlora premiärministerposten i dagens val. Valkampanjen, som i Israel startar bara två veckor före valdagen, försvann de första dagarna i den vinterstorm som drog in över landet.
Höglänta områden täcktes av enorma snömassor medan slättlandet dränktes i en flod av regnvatten. Under ett par dagar var landet lamslaget – skolor och arbetsplatser var stängda, vägarna ofarbara och alla kommunikationer inställda.
I nyhetsmedierna syntes inte ett spår av valkampanjen, rapporteringen handlade bara om ovädret och dess konsekvenser. Snön var också det främsta samtalsämnet under dessa dagar – ett rejält snöfall är en stor begivenhet för israelerna, barnen jublar och bygger snögubbar och hela familjer ger sig ut för att leka snöbollskrig i parkerna.
Efter ett par dagar smälte drivorna undan och översvämningarna torkade upp, men valtemperaturen ligger kvar strax över nollstrecket. I min regeringskritiska bekantskapskrets är engagemanget ljumt – några funderar över om de ska rösta på arbetarpartiet eller vänsterpartiet Meretz eller inte alls, eftersom det inte spelar någon roll. Netanyahu och Lieberman kommer ändå att behålla regeringsmakten.
Vad som gett Netanyahu denna styrkeposition är inte så lätt att förklara – han har inte åstadkommit några egentliga förändringar, inte tagit några omvälvande beslut och hans politiska program är helt renons på framtidsvisioner . En röst på honom är en röst på status quo, och det tycks vara vad många israeler föredrar. Fredsprocessen, om den överhuvudtaget existerar, är helt nedfrusen så ingen behöver oroa sig för några obehagliga förändringar. Byggandet av bosättningar på ockuperat område fortskrider med oförminskad styrka utan några kostnader, förutom palestiniernas invändningar och omvärldens fördömande, men det påverkar knappast israelernas vardagsliv. Och raketbeskjutningen från Gaza kan numera avvärjas med ett avancerat försvarssystem kallat ”Järnkupolen”.
Men det är inte alla som nöjer sig med status quo. En stark högervind har blåst fram en ny aktör på den politiska scenen: bosättarledaren Naftali Bennett och hans parti ”Judiskt hem”. Bennetts främsta mål är att se till att palestinierna aldrig får en egen stat. I stället ska hela Västbanken annekteras och palestinska städer som Ramallah, Nablus och Jenin får nöja sig med ett begränsat självstyre under israelisk kontroll. De palestinier som inte vill acceptera en sådan situation får ta sitt pick och pack och flytta till Jordanien eller någon annanstans, menar han.
Den religiösa högersionism som Bennett förespråkar har ett gediget stöd bland Israels 400 000 bosättare. Enligt den senaste valprognosen kommer ”Judiskt hem” att vinna minst 14 av de 120 platserna i Knesset, vilket skulle göra dem till det tredje största partiet.
För Bennett är detta bara ett första steg – hans mål är att så småningom bli Israels premiärminister.
Gå till toppen