Landskrona

Björklund som sagofarbror

Ännu en gång har utbildningsminister Jan Björklund besökt en skola i Landskrona. Den här gången för att slå ett slag för läsning.

Utbildningsminister jan Björklund (FP) är på lästurné och besökte på onsdagen Albanoskolan. Där blev hans roll mer läsfarbrorns än ministerns.Bild: Fredrik Johansson HD/NST
Klass 2B på Albanoskolan håller på att skriva brev när följet kommer gående i korridoren. Huvudperson i följet är utbildningsminister Jan Björklund (FP) som är på lästurné och nu har turen kommit till Landskrona.
Det är nästan knäpptyst i klassrummet, alla elever är djupt koncentrerade med brevskrivandet när ministern kommer in, han hälsar snabbt och går fram till Auron Qupeva och Sagalinn Magnell som får berätta om vad de skriver.
– Det är till Stinas hund, säger de om breven de har framför sig.
Jan Björklund ställer några fler frågor till andra elever och så är det dags för högläsning. Björklund tar av sig kavajen och sätter sig på golvet längst fram i klassrummet och med barnen runt sig börjar han läsa ur boken Inez långa väg till mormor.
Efteråt har han frågestund där han berättar att han tidigare under förmiddagen suttit och diskuterat undervisning med skolans lärare. Hans besked är det ska vara mer katederundervisning, i betydelsen att lärarna ska leda undervisningen. Det är inte eleverna som ska sköta den.
– Det har inte varit "inne" att lärare ska undervisa, det har var mycket så att eleverna själva ska ta ansvar. Men många elever behöver mycket lärarstöd. Jag har pratat med många lärare i Landskrona och jag har uppfattningen att här är man på rätt väg, säger Jan Björklund.
Är det för att Landskrona leds av en folkpartist?
– Det är ingen nackdel men jag tror att lärarkåren själv kommit fram till att de metoderna som funnits i några årtionden funkar för de väldigt duktiga eleverna, men de som har det svårt kommer efter.
Så radar Jan Björklund upp alla förändringar regeringen åstadkommit som han menar gjort skolan och undervisningen bättre.
Jan Björklund har de senaste åren gjort flera besök i Landskrona, ibland ensam, ibland tillsammans med exempelvis Nyamko Sabuni, dåvarande jämställdhets- och biträdande utbildningsminister.
Är det för att Landskrona är trevligt att besöka?
– Jag är ute väldigt mycket men Landskrona är en kommun med stora utmaningar, en kommun med hög andel invandrare och som har haft några jobbiga år. Men det är ändå en kommun som nu återhämtar sig. Och har en dynamisk kommunledning som driver på, säger Jan Björklund med kommunalrådet och partikamraten Torkild Strandberg bredvid sig.
Under tiden har Christina Andersson som är lärare i klassen lyssnat på frågestunden.
Vad vill du att Jan Björklund tar med sig härifrån?
– Jag tycker det är viktigt att barn med olika bakgrund och olika förutsättningar får gå i samma klass, för det är så samhället ser ut. En klass ska vara blandad. De som är lågpresterande kan ha de högpresterande som förebilder.
– Jag delar helt den uppfattningen, svarar Björklund.
 
Gå till toppen