Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Emma siktar på landslaget

För 15-åriga Emma Licina leker livet just nu. Skolan fungerar utmärkt, handbollskarriären går spikrakt uppåt och det bästa av allt är att mamma Kicki tycks ha besegrat sin svåra sjukdom.

För GW Landskronaspelaren Emma Licina, 15 år, leker livet just nu. Henens handbollskarriär går spiktrakt uppåt och dessutom fungerar skolan alldeles utmärkt.Bild: Tobias Andersson HD/NST
Emma Licina är en glad positiv 15-åring som på bara fyra år avancerat till ett första landslagsläger för sin åldersgrupp. Det var efter Sverigecupen i Katrineholm som Emma blev uttagen till det första Rikslägret som består av 60 tjejer från hela landet.
– Det har gått snabbt med handbollen och det är så roligt, säger Emma och skakar på det långa blonda hårsvallet.
Vi sitter runt köksbordet på Stora Norregatan där Emma och hennes bror Belvin, duktig fotbollsspelare på väg in i Landskrona BoIS A-trupp förresten, bor med mamma Kicki. Emma tummar lite på en gammal sliten handboll hon plockat fram för fotografens skull.
– Jag spelar i GW Landskrona och där trivs jag helt fantastiskt. Jag spelar med F96-laget och har fått komma med i A-truppen. Min tränare Mattias Persson har dessutom ansökt om dispens för att jag ska få spela med i A-lagets matcher, berättar hon.
Det finns nämligen en regel inom svensk handboll som säger att tjejerna måste ha fyllt 16 år för att få spela A-lagshandboll.
– Enligt Mattias finns det en god chans för mig att få dispensen. Skånes handbollsförbund stöttar ansökningen men det finns en del i Sveriges handbollsförbund som inte är positiva med tanke på skaderisk och så vidare, förklarar Emma.
Hon tycker dock att hon har de fysiska förutsättningarna för att klara A-lagsspel.
– Ja jag är 1,70 lång, jag är vältränad och stark och känner inte att det skulle vara något problem, säger hon med ett varmt leende.
Emma har nyligen spelat i den så kallade Sverigecupen med Skånelaget. Det gick riktigt bra. Laget slog Stockholm i kvartsfinalen men föll i semifinalen. Man vann dock matchen om tredjepris mot Bohuslän.
– Efter Sverigecupen fick jag veta att jag tagits ut till Rikslägrets första omgång. Detta ska gå i Katrineholm även det. Min målsättning är förstås att jag ska hänga med hela vägen fram till den sista gallringen där 17 tjejer tas ut till vad som blir landslaget, säger Emma.
– Det skulle vara fantastiskt roligt att få komma med då det är Ola Månsson som är förbundskapten. Honom har jag tränat för tidigare, berättar hon.
För vänsternian Emma Licina är det dock inte bara handbollen som räknas. Mamma Kicki har trummat in vikten av at ha en utbildning bakom sig och det är något som Emma tagit fasta på.
– Det går bra i skolan. Till hösten räknar jag med att komma in på Polhemskolan i Lund på estetik och media, säger hon.
För Emma leker livet och det absolut bästa är att oron för mamma inte längre behöver störa det dagliga livet.
– Mamma har varit väldigt sjuk i cancer men tycks ha besegrat sjukdomen helt nu, säger Emma och kasta en kärleksfull blick på en lika glad som stolt mamma Kicki.
Gå till toppen