Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lätthanterlig bryggare en vinnare

Vi testar. Det blir en jämn kamp där detaljerna avgör då åtta traditionella kaffebryggare tävlar mot varandra. Vinnaren från Kenwood har god kapacitet och är lätt att hantera.

Bild: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN
Vad vore en dag utan kaffe? Den frågan behöver kaffetörstiga svenskar sällan ställa sig då vi i stort sett alltid har tillgång till kaffe både hemma och på arbetet. För att inte tala om på alla kaféer, kiosker och restauranger. Den traditionella kaffebryggaren är troligen den vanligaste hushållsapparaten i våra hem.
En bra kaffebryggare bör ha en lätthanterlig filterdel och här finns det många variationer. Det är smidigt att som på modellerna från bland annat Braun, C3 och Fasett kunna svänga upp den utan att behöva krångla med lösa delar. Däremot blir det enklare att rengöra ordentligt i alla vinklar och vrår om filterdelen och gärna även vattenbehållaren går att ta loss helt och hållet.
Droppstoppet är en bra funktion som gör det möjligt att kunna ta bort kannan ur bryggaren utan att kaffe droppar ner på värmeplattan. Det fungerar överlag bra på testmodellerna med undantag för Moccamaster och Russell Hobbs.
Det är praktiskt med varningslampa som signalerar när apparaten bör kalkas av, men den finessen finns bara på några av de testade bryggarna. Däremot har flera av dem automatisk avstängning vilket är smidigt då du inte behöver fundera över om bryggaren lämnades på hemma.
Generellt har de testade kaffebryggarna en något låg bryggtemperatur. Den ultimata temperaturen är mellan 92–96 grader vilket Kenwoods modell kommer närmast. Däremot har de flesta en korrekt serveringstemperatur på 80–85 grader. Observera dock att temperaturen kan skilja sig något från gång till gång.
För att få den bästa smaken på kaffet ska bryggtiden vara fem till sex minuter, ett tidspann som majoriteten av bryggarna håller sig inom. Modellerna från Braun, Fasett och Russel Hobbs har dock en varierad bryggningstid på upp mot sju minuter.


Klicka på grafiken för att se det som PDF!
TT Spektra

Så gjorde vi

Vi har mätt tiden det tar att brygga 1 liter vatten genom 60 gram filtermalet kaffe. Temperaturen har mätts i filtret efter 3 minuter och i kannan direkt efter bryggning. Vi har gjort tre bryggningar på varje apparat. Bedömningspunkterna är kapacitet, design, funktioner, kvalitet och prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng.
Gå till toppen