Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Advokaten: "Oacceptabel människosyn"

Advokat Sofia Tedsjö är specialiserad på LSS – lagen om särskilt stöd och service åt vissa funktionshindrade. Hon är säker på att vinna målet om Marcus Kuningas rätt till assistans i förvaltningsrätten. Hon tycker att det är solklart att Försäkringskassan gjort fel som dragit ner på antalet assistanstimmar.
– Försäkringskassans utredning är extremt undermålig. Han har rätt till en aktiv tillsyn, säger hon.
Samtidigt förbluffas hon över Höganäs kommuns agerande hittills.
– Kommunen måste gå in och bevilja LSS. Jag tycker att man har agerat ovanligt. Jag har fem liknande fall just nu och i de övriga fyra fallen så har kommunen gått in och tillfälligt beviljat assistans i väntan på att Försäkringskassans beslut är prövat i domstol, säger Sofia Tedsjö.
Hon funderar på att anmäla kommunen till både Justitieombudsmannen och Socialstyrelsen.
– Den enskilda ska inte behöva stå utan hjälp. Jag tycker att det visar på en oacceptabel människosyn. Man vill inte utreda Marcus Kuningas behov objektivt.
På socialnämndens möte
i dag tänker mamma Gunnel Bondesson att vara med.
– Vi har rätt att medverka och får tio-femton minuter på oss att yttra oss. Men jag tror inte ett dugg på att man kommer att ändra sig, säger Gunnel Bondesson.
Gå till toppen