Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Johan Rapp till minne

Johan Rapp, Stockholm och Båstad, har avlidit i en ålder av 73 år. Hans närmaste är hustrun Marianne och barnen Fredrik, Susanne och Lottie med familjer.

Johan växte upp i Stockholm. Efter en pol.mag. kom han till Handelsbanken för att där bli en av landets yngsta bankdirektörer och chef i Sundsvall, ett av de tunga kontoren. Industrin lockade och 1971 blev Johan finanschef på Munksjö AB i Jönköping, sedan vd för Allmänna Brand. Från 1984 var han ett par år inom Volvo som vd för STC Finans.
Med egna breda erfarenheter hade Johan fått en sällsynt god grund för att lämna den anställdes trygghet och ägna sig helt åt egna affärer. Ramen blev Pomona-gruppen AB. Vi lärde känna varandra redan på Handelsbanken och sedan något år efter Pomona-gruppens tillkomst har jag som styrelsemedlem följt Johans arbete.
Johan var en stor entreprenör i ordets rätta bemärkelse. Utan yviga gester utåt byggdes affärsverksamheter upp. Han var klok, enveten och orädd. Realisten Johan visste att ibland går det fel och var därför alltid välkonsoliderad. ”Hacka alltid på talgen” var ett favorituttryck, det gällde att alltid spara, i goda som dåliga tider. Han styrde sina företag med passionerat engagemang. Fick någon svårigheter stod han där med utsträckt hand utan onödiga ord.
Utåt talade Johan inte gärna om vad han skapat. Men, han var stolt över sin ”firma”. Resultaten fick tala för sig själva. Somrarna hade sedan pojkåren tillbringats i Båstad. Det har varit en hjärtefråga för Johan Rapp att Båstad förblir en levande bygd som utvecklas i takt med tiden.
Johan Rapp hade många styrelseuppdrag i olika delar av näringslivet. Sin närmsta medarbetare hade Johan i sin Marianne. Hennes engagemang och stöd var för honom avgörande. Han gladde sig över att alla barnen på olika sätt engagerats i firman. Johan Rapp med sitt stora och goda hjärta lämnade oss alla för tidigt. Johan Rapp sörjs av många, vänner och anställda. Det är sådana som honom vi behöver. Saknaden är oändlig.
Gå till toppen