Annons

Annons

Annons

Digitalt & teknik

Med google i fickan kan alla (nästan) alltid veta bäst

Text

Jag hade bytt jobb och hon hade varit ute och rest. När jag och en bekant som inte setts på väldigt länge träffades borde vi ha massor att prata om.
Men samtalet blev tvärtom stolpigt.
”Jag har börjat träna en ny sport”, började jag.
”Just det, kul. Jag såg det på Facebook”, svarade hon.
Tystnad. Det var det om det.
”Och du hade varit i Västindien va? Såg bilderna du lagt upp på Instagram”, sa jag.
”Ja, precis. Jo, det var fint. Vi dök,” sa hon.
”Jag såg det!”, sa jag.
Sedan tänkte jag berätta om min flytt men kom på att hon säkert läst även om den och höll tyst.
Jag överdriver. De flesta har fler samtalsämnen än att några statusuppdateringar i månaden skulle ta död på ett samtal över en kopp kaffe. Men visst har våra ständigt uppkopplade liv påverkat umgänget även i köttvärlden.
Tänk till exempel på hur det var när vi inte hade google i jackfickan och kunde ta reda på nästan vad som helst på några minuter. Då kunde en enkel fråga leda till långa gemensamma funderingar. Den tiden är över.
”När var det nu vi såg Chemical Brothers på Roskilde? Var det då när det regnade så mycket och Neil Young också spelade?”
30 sekunders tystnad, snabba fingrar på en touch-screen och en i sällskapet triumferar med svaren.
” 2002. Och Neil Young spelade inte då. Det var året innan.”
Så var den diskussionen över.
Men istället kan all den där informationen vi snabbt kan få levererad leda samtalet vidare. För den som hittar artistuppställningen på en festival som ägde rum för över tio år sedan kommer förmodligen att upptäcka en hel del bortglömda namn. Kanske få en påminnelse om en fantastisk, bortglömd konsertupplevelse eller ett scenfiasko som förpassats ur minnet.
Men en sak är numera svår: att briljera med nördig faktakunskap.
Det är som vi vet roligt att alltid veta bäst. Men värdet av att göra det har devalverats. Vad tjänar det till att veta vad Turkmenistans president heter eller att kunna Bruce Willis hela filmografi utantill om vem som helst kan söka fram svaren på sin mobiltelefon?
Som en sökande på journalistlinjen skrev på på intagningen, istället för att besvara allmänbildningstestet: ”jag kan googla fram svaren på de här frågorna snabbare än ni skrev dem”.
Men det finns mycket kunskap som inte går att hitta på google. Förmågan att analysera, kombinera och kritisera fakta finns till exempel inte i mobilen. Tur är väl det – nu kan vi fortfarande veta bäst. Åtminstone ibland.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan