Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Förvirrat, Fölster!

Problemet med Stefan Fölster är att det inte går att lita på vad han säger, ens när man tycker att han har en poäng.
Stefan Fölsters sifferexercis imponerar inte.Bild: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
2007 påstod han, då som representant för Svenskt Näringsliv, till exempel att ”95 procent av svenskarna kringgår välfärdssystemen”.
Den som granskade undersökningen fann inte bara att den byggde på en vetenskapligt värdelös webbenkät, utan också att Fölster för att komma upp i monstersiffran hade blandat stort och smått, brottsligt och lagligt. Den som till exempel gått till frissan på arbetstid påstods röra sig ”i gränslandet till allvarligt fusk” och den som själv vårdade en anhörig använde välfärdssystemen ”på ett sätt som inte är avsikten.”
I söndags slog han till igen och meddelade via en debattartikel i Dagens Nyheter att det här med integrationsproblem inte är så kinkigt.
Han jämför nämligen och kommer fram till att orter med få invandrare har större sociala problem än orter med många invandrare. Ragunda, Töreboda, Kramfors, heter några av kriskommunerna.
”De 20 sämsta orterna har färre invandrare än snittet… Det finns överhuvud taget ingen tendens för invandrartäta orter att ha sämre resultat än andra” konstaterar han.
I själva verket har han återupptäckt det som brukar kallas norrlandsproblemet. Av de femton orter med sämst resultat ligger tolv i Norrland.
På sätt och vis har han rätt: mycket av det som brukar beskrivas som invandrarproblem är i själva verket fattigdomsproblem och har föga med härkomst att göra.
Men det betyder ju inte att det inte också finns integrationsproblem. Men dem lyckas Fölster dölja, genom att tala om ”orter” i kombination med de ständigt förrädiska ”medelvärden” och ”andelar”.
Han jämför kommuner rakt av, oavsett storlek. Och som grädde på moset slår han ihop storstäderna med sina kranskommuner.
På så vis döljs många av de invandrartäta och socialt tungt belastade områden och kommuner vi annars brukar prata om. Stadsdelen Söders fattigdom drunknar i Helsingborgs totala rikedom. Möllevångens och Rosengårds socialbidrag vägs upp av Lommas och Bellevues till ett hyggligt snitt. Tenstas och Botkyrkas låga inkomster dras upp av Lidingö och Nacka när de slås samman. Hammarkullens arbetslösa försvinner i statistiken när de klumpas ihop med Örgryte och Lerum.
Så skapar Fölster sin synvilla.
Gå till toppen