Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Grönt ljus för gamla mackar

Inom ramen för ett rikstäckande projekt har före detta bensinstationer i Klippans kommun undersökts, för att säkra att inga föroreningar eller gamla cisterner ligger kvar i marken. På tre av elva platser krävs ytterligare åtgärder.

En av de platser som har hyst en bensinstation, vilken lagts ned någon gång mellan 1969 och 1994. De undersökningar SPIMFAB – SPI Miljösaneringsfond låtit utföra visar att ingen sanering av marken är nödvändig just här.Bild: Niklas Gustavsson HD/NST
Miljötänket är annorlunda idag än för fyrtio år sedan. Kunskapen om föroreningar är högre, liksom kraven på företagen. Nedläggningen av en bensinstation idag kringgärdas av omfattande regler för sanering av eventuella föroreningar. Så var det inte förr. Detta är bakgrunden till en omfattande undersökning av marken vid cirka 5 000 svenska före detta bensinstationer, varav samtliga lagt ner verksamheten mellan åren 1969 och 1994. För undersökningar och eventuellt saneringsarbete står SPIMFAB – SPI Miljösaneringsfond, som bildats av oljebolagen för detta ändamål.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen