Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sverigedemokrat länkade till rasistiska sajter

Fullmäktigeledamoten Kjell Dahlin är en av de sverigedemokrater som sprider länkar från rasistiska sidor på nätet. Hans agerande väcker starka reaktioner hos partiets lokala ledning.

Ensamkommande flyktingbarn som kallas "skäggbarn" och uttryck som "När blir vi hundmat, vi som är kristna här i Sverige!!".
Det är budskap som Kjell Dahlin, ledamot för Sverigedemokraterna i Helsingborgs kommunfullmäktige, har spridit vidare på sin Facebook-sida. Där länkar han till artiklar på olika rasistiska och nazistiska sajter.
Enligt en artikel i nättidningen Nyheter24 är han en av flera folkvalda Sverigedemokrater som tvärs emot partiledaren Jimmie Åkessons uttalanden om nolltolerans vad gäller rasistiska uttalanden sprider hot, hat och propaganda på nätet.
De tar upp tre exempel som gäller Kjell Dahlin. Bland annat en länk på Facebook till en artikel i de svenska nynazisternas tidning på nätet, Realisten, och en annan länk till en artikel på den främlingsfientliga sajten Exponerat.
Båda dessa länkar från den 1 januari i år fanns på Kjell Dahlins Facebook-sida fram tills i går eftermiddag. Då togs de bort.
När HD försöker få tag i Kjell Dahlin går han inte att nå. Den person som svarar i mobiltelefonen uppger att han kommer att vara upptagen i möten hela onsdagskvällen.
Men hans agerande väcker starka känslor hos partiets ledning i Helsingborg.
– Jag har inte sett det själv. Men att han länkar till realisten är olämpligt, den tidningen ska man överhuvudtaget inte länka till om man är sverigedemokrat, säger kommunalrådet Michael Rosenberg.
Än mer kritisk är ordförande Dick Johansson, som för bara några dagar sedan konkurrerade om ordförandeposten med Kjell Dahlin, en omröstning som slutade med 38 röster mot 12.
– Vi har pratat mycket om nolltolerans och gör man så här har man passerat gränsen för länge sedan. Jag blir mycket upprörd och förbannad när jag hör det och kommer att agera kraftfullt, säger han.
Att han ännu inte sett inläggen och att de nu är borttagna spelar ingen roll tycker han.
– Skadan är redan skedd.
Vad kommer ni att göra?
– Han sitter ju på ett folkligt mandat för oss i kommunfullmäktige och handlar det om några disciplinära åtgärder, som uteslutning, så är det en fråga för styrelsen. Men först ska vi ta ett snack med honom, säger Michael Rosenberg som är vice partiordförande.
Gå till toppen