Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Klart med flytt för medicinhistoriska museet

Det blir som väntat. Medicinhistoriska museet lämnar gamla barnsjukhuset och flyttar till mindre lokaler i den äldre tegelvillan på Bergaliden som kallas Villa Maria. Beslutet togs av Region Skånes kulturnämnd på onsdagen.

Som HD tidigare har berättat är bakgrunden att gamla barnsjukhuset där museet funnits sedan 1986 ska säljas och samtidigt aviseras en 30-procentig hyreshöjning. Med flytten anser regionen att museet får en mer trygg tillvaro, men det innebär samtidigt minskade ytor, från dagens cirka 1 000 kvadratmeter till 425.
Beslutet innebär att museets verksamhet i Gamla barnsjukhuset upphör den 1 juni och att verksamheten öppnar igen i Villa Maria under första halvåret 2014. Under våren ska det genomföras en upphandling av utomstående expertis som ska ansvara för museets drift. Tanken är att avtalet med entreprenören ska löpa från september 2013, därefter behövs det tid att planera och bygga upp en ny utställning.
Medicinhistoriska föreningen med bortåt 400 medlemmar har hela tiden varit emot en flytt. De anser att Gamla barnsjukhuset är unikt och tror inte det kan bli ett bra museum i de nya lokalerna. Men påtryckningar och försök att få regionpolitikerna att ändra sig har inte hjälpt. Bara Sverigedemokraterna reserverade sig mot beslutet. Ordförande i föreningen, Lennart Cegrell, är mycket besviken.
– Det är ett fantastiskt hus och kombinationen barnsjukhuset och museet är oskiljaktig. Men vi ger inte upp förrän de verkligen kommer med flyttlasset och börjar packa, säger han.
Gå till toppen