Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

SD-ordförande vill att partikamrat utesluts

Sverigedemokraterns ordförande i Helsingborg vill få sin partikamrat Kjell Dahlin utesluten. "Jag har inget som helst förtroende kvar för honom", säger Dick Johansson.

Kjell Dahlin, en av Sverigedemokraternas åtta ledamöter i kommunfullmäktige, är i rejält blåsväder.
– Om vi ska ha någon som helst trovärdighet kan vi inte acceptera att ha en fullmäktigeledamot som agerar på det viset, säger Dick Johansson, SD:s ordförande i Helsingborg.
I går berättade HD om Kjell Dahlin och hans Facebooksida. Där spred han budskap om ensamkommande flyktingbarn som kallades skäggbarn och uttryck som "När blir vi hundmat, vi som är kristna i Sverige!!" Han länkade till artiklar på nynazisternas tidning Realisten och på främlingsfientliga sajten Exponerat.
Redan i gårdagens tidning rasade Dick Johansson mot Kjell Dahlin.
Han sov på saken – och tar nu ett steg till.
– Det är så pass allvarligt att jag tycker det handlar om ett uteslutningsärende. Allt annat är oacceptabelt, säger Dick Johansson.
Han betonar att det är hans åsikt och att styrelsen ännu inte har diskuterat frågan. Men han hoppas och tror att styrelsen ställer sig bakom ett krav på uteslutning.
Dick Johansson förnekar bestämt att detta är en hämndaktion för att Kjell Dahlin nyligen utmanade honom om posten som SD-ordförande i Helsingborg.
– Det handlar inte alls om det.
I stället hänvisar han till partiledaren Jimmie Åkessons paroll om nolltolerans.
– Det har vi köpt.
Och då kan man inte göra som Kjell Dahlin gjort, resonerar han.
Även SD:s kommunalråd Michael Rosengren är kritisk. I gårdagens HD sa han att man över huvud taget inte ska länka till sajter som Realisten om man är sverigedemokrat.
Om den lokala SD-styrelsen vill ha Dahlin utesluten får de skicka en begäran till partiets centrala medlemsutskott. Om utskottet håller med går ärendet vidare till partistyrelsen som fattar ett avgörande beslut.
Nättidningen Nyheter24 var först med att berätta om sverigedemokrater som sprider länkar till rasistiska och nazistiska sajter. Nyheter24 har också ställt frågor om detta till Linus Bylund, Jimmie Åkessons pressekreterare.
Linus Bylund tar inte avstånd från partikamraternas agerande.
– Det är jädrigt konstigt tycker jag, säger Dick Johansson.
Linus Bylund menar att vissa nyheter och avslöjanden inte finns i etablerade medier, då måste man välja mellan att länka till andra sajter eller inte alls.
– Då ska man inte länka alls. Om vi ska ha någon trovärdighet, säger Dick Johansson.
Kjell Dahlin säger inget alls till HD – han skriver i ett mejl:
"Det ligger till så att vi har bestämt i SD Hbg, att alla diskussioner skall ske med den som har ansvaret för media i SD Hbg och då i första hand med Michael Rosenberg. Så har styrelsen bestämt."

Fakta SD och Kjell Dahlin

Kjell Dahlin har tre förtroendeuppdrag för Sverigedemokraterna i kommunen. Han är ledamot i kommunfullmäktige, kulturnämnden och Kärnfastigheter. Han har tidigare varit anställd hos SD:s distrikt syd.
SD är det tredje största partiet i Helsingborg och har 8 av de 65 platserna i fullmäktige.
Gå till toppen